Lukier.

Lukier
jak zrobić lukier, jak zrobić biały lukier, lukier, przepis na lukier, biały lukier
1 białko
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru


Białko ubić razem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Wymieszać cukier puder z waniliowym.
Cały czas ubijając dosypywać wymieszane cukry.


jak zrobić lukier, jak zrobić biały lukier, lukier, przepis na lukier, biały lukier

10 komentarzy:

  1. i ja robiłam po raz pierwszy białkowy lukier. wyszedł cudnie biały. tylko dodałam do niego jeszcze cytrynowy sok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie bilakowy lukier wlasnie za jego cudny, sniezny kolor.

    Pozdrawiam serdecznie!
    I zycze radosnych, pogodnych Swiat :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lukier w makutrze zawsze ,,kręciłam,, ... czasami dodawałam soku z cytryny, czasami kakao czasami barwników ale najczęściej pozostawał bieluśki ...... teraz lukier moja córka robi (Ania jest Twoją rówieśniczką:))

    OdpowiedzUsuń
  4. To prawda, że kolor ma niesamowicie śnieżny! Idealny wręcz!
    Dziękuję kobitki za odwiedziny ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja lukru nie lubię, chociaż łasuch ze mnie straszny ;) a te słodkie chmurki to foremki czy sama tak zręcznie nożem manewrowałaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na lukier zawsze jest przydatny :)
    Piękne pierniczki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładny, gęsty, śnieżnobiały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. slicznie wyglądają w tej paczce :) I wstążka w kratkę, łądnie zgrane to wszystko. POzdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  9. A próbowałaś go może zabarwić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ale wystarczy dodać odrobinę barwnika w proszku.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger