Lemon curd.

Lemon curd - cytrynowy krem
sok wyciśnięty z 3 cytryn i obtarta z nich skórka
2 jajka
2 żółtka
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła

Sok z cytryn i startą skórkę z nich umieścić w rondlu z cukrem, jajkami, żółtkami i mąką ziemniaczaną.
Zagotować mieszając. Gotować przez ok. 2 min.
Jeśli zostaną grudki użyć blendera lub przetrzeć przez sito. (u mnie nie trzeba było)
Dodać masło i gotować przez kolejne 2 min.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Ciekawy :) chętnie kiedyś z niego skorzystam :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chciałam zrobić ale ciągle nie moge się zebrać.:D
    Zmotywowałaś mnie.;))
    A do czego użyłaś lemon curd do ciasteczek czy jesz same?;)

    Pozdrawiam.:):*

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam... coz za pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O znalazłam lemon curd tylko z czym to się je lub pije - czy to typ kremu a'la ajerkoniak

    OdpowiedzUsuń
  5. O znalazłam przepis na lemon curd ale z czym to się je lub pije, czy to krem a'la ajerkoniak

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger