Smalec domowy.

Smalec domowy
0,5kg słoniny
3 cebule
20 dag boczku
majeranek

Słoninę kroimy w kosteczki i wrzucamy do garnuszka, aby zaczęła się topić.
Boczek kroimy na małe kawałki i dusimy na patelni.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do boczku. Nie dusimy już tylko smażymy.
Tłuszcz doprawiamy majerankiem.
Przelewamy do miseczki, gdy skwarki nabierają brązowego koloru.
Dorzucamy cebulkę z boczkiem.
My uwielbiamy smalec na chlebku, dopiero wtedy solimy czy dodajemy pieprz. Najlepiej smakuje z pomidorkiem :)

4 komentarze:

  1. mniam mniam domowy najlepszy :) Szkoda tylko, że w boczki idzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, domowy smalec - pyszna sprawa! U mnie specjalistką jest mama:)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie to też mama rządzi w tym temacie, ale ja mam problem z oparciem się takiej pajdzie chleba z smalcem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze zrobiony domowy smalec to coś czemu nie potrafię się oprzeć.. :) /mimo że na co dzień raczej staram się nie jadać tłusto/

    Ze świeżym chlebkiem z chrupiącą skórką...C u d o w n e !

    pozdrawiam serdecznie, z chęcią będę do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger