Kluski śląskie.

Kluski śląskie
przepis od chmurki

1 jajko (zwiększając proporcje, liczba jajek pozostaje niezmienna)
600 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
boczek i cebulka

Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Podzielić w misce ziemniaki na 4 części. 1 część wyjąć położyć na górę pozostałych.
Do pustego miejsca nasypać mąki (cała dziura powinna być zasypana mąką).
Wymieszać i dodać jajko.
Lepić kuleczki, spłaszczać i zrobić dziurkę np. końcem widelca. 
Wrzucić do osolonego wrzątku.
Jak wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3-4min. 
Podsmażyć boczek i cebulkę na patelni.

4 komentarze:

  1. do tego śląska rolada i jestem w niebie ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...ale by się zjadło :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Roladka i kapustka modra obowiązkowo iiii sosik

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mówią że do śląskich bez jaja....choć ja czasami tez dodaje......od kartofli zależy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger