Szarlotka.

Szarlotka sypana
inspiracja


1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy mannej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg jabłek
3/4 kostki masła (prosto z lodówki)
cynamon, cukier brązowy
cukier puder do posypania na wierzch dla wielbicieli prawdziwej słodkości


Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać, a potem podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (duże oczka).
Tortownicę o średnicy 21-23cm (u mnie większa, więc ciasto wyrosło mniejsze) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem.
Układamy tak:
na sam dół pierwsza część suchych składników
połowa startych jabłek + posypujemy cynamonem i cukrem brązowym
suche składniki
jabłka
suche
Na ostatnią warstwę ścieramy na tarce masło i rozkładamy równomiernie na cieście.
Piec w 180st.C przez ok godzinę.



19 komentarzy:

  1. Miałam kiedyś na nią ochotę :) Teraz już wiem, że kiedyś ja wykonam Zrobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem chyba jedna z niewielu osob, ktore nie dosc, ze takiej szarlotki jeszcze nie robily, to nawet jej nie jadly. Koniecznie musze nadrobic - wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś spróbowałam zrobić taką szarlotkę i na tym froncie poniosłam całkowitą klęskę. Moja tortownica była za mała, warstwy szarlotki za grube i nie byłam zadowolona z wyniku. Gości jedli z grzeczności :) a ja wyrzuciłam przepis. Może spróbuje jeszcze raz skoro ponownie do mnie "wrócił" ?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ją już 2 razy, ostatnio w zeszłym tygodniu, kiedy to w czwartek ni stąd ni zowąd dopadła mnie nagła ochota na szarlotkę. Robi się ją błyskawicznie, a potem tylko czeka, aż się upiecze i jako tako ostygnie :)
    Jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja się dopinam do Maggie -też jej jeszcze nie robiłam. A opinii jest tyle, co ludzi którzy ją piekli...może jednak, skoro teraz po drożdżówce mam ochotę na ciasto z jabłkami??

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas to ciasto zrobiło furorę, szczerze polecam, góra jest chrupiąca, dół miękki noo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. narobilas mi smaku... mam ten przepis do realizacji, ale jakos jeszcze nie wyszlo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lovely blog :). If you want, you follow me and I'll follow you too :).
    Alla moda e con stile

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks. I follow you. Have a good day ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szarlotki,ale takiej wersji jeszcze nie jadłam, a wygląda kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  11. Szarloteczka.. jak ona smakowicie wygląda.. zjadłabym sobie jeden kawałeczek ;-) Znajdzie się jeden? :>


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Dusiu, twoja szarlotka wygląda bardzo odświętnie! i tak domowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym kawałek od razu. Uwielbiam szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiesz, sypana szarlotka to było jedno z pierwszych ciast jakie sama upiekłam:) Mam do niej wielki sentyment! Fajnie, że ją przypomniałaś:)
    Pozdrawiam i cieszę się, że trafiłam na kolejny ciekawy blog;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno temu u mnie w domu mama często piekła taką szarlotkę i była pyszna :D Już przypomniałam jej ten przepis i trzeba będzie ponownie upiec.

    OdpowiedzUsuń
  16. ja sobie już gdzieś nawet zapisałam przepis i koniecznie muszę w końcu ją zrobić, a teraz po Twoim wpisie to już nie mam wątpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zawsze chciałam ją zrobić. Niestety, skończyło się na 'chciałam'. U Ciebie wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Widziałam podobny przepis już na wielu blogach, ale jeszcze nie próbowałam. To dobrze, że i u Ciebie się pojawia. Przypomina mi o tym, że powinnam upiec :). Bardzo apetyczna szarlotka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger