Ciasteczka kakaowe wg Nigelli.

Dnia siódmego każdego miesiąca skromnie świętujemy.
Dziś kolejny siódmy do kolekcji bycia razem.
A ciasteczka na osłodę miłości.
Dla Niego.


Ciasteczka kakaowe wg Nigelli
300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g ciemnego kakao
250g masła 
125g cukru

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao, mieszamy.
Blachę wykładamy pergaminem.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczamy i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni.
Ciasteczka powinny być na wierzchu częściowo miękkie, ale zwarte.
Stwardnieją odrobinę podczas studzenia.



23 komentarze:

  1. aż mi nimi zapachniało mmmmm Przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Nigelle i czekolade, przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie u siebie czuję ich zapach... cudne są!

    OdpowiedzUsuń
  4. Horrendalna ilość masła. Nigella, widać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasteczka i jakie równiutkie :) Ja również korzystam z przepisów Nigelli, ale tych ciasteczek jeszcze nie przygotowywałam. Czas nadrobić zaległości. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba polecę do kuchni i wezmę się za ciasteczka! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie odmówię kiedy mnie ktoś poczęstuje ;-D

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Miło jest świętować swoje małe miesięcznice. Ciasteczka i znajdywanie powodu siódmego dnia każdego miesiąca do uśmiechu i czułości - urocze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ładne zdjęcia :) Tak się domowo zrobiło.

    OdpowiedzUsuń
  10. O, jak Ci się pięknie udały :) bardzo mi się podoba ostatnie zdjęcie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne ciasteczka..Zjadłabym kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudeńka, wspaniałe są :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobione są przepyszne :)
    dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. przepisy nigelli kocha każdy prawdziwy łasuch :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wyszły mi, całkiem się rozleciały. Nie wiem czemu ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj :( nie wiem czemu, może coś pomyliłaś? :(

      Usuń
  16. Zamiast mąki pszennej można dac tortową? ;) / Marika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prędzej krupczatkę, tortowa wyłącznie do biszkoptu.

      Usuń
    2. Prędzej krupczatkę, tortowa wyłącznie do biszkoptu.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger