Rabarbarowe na urodziny.

22 lata.
i dopiero poznać smak rabarbaru.
od dziś, co roku oprócz konwalii i bzów.
będzie rabarbar.


Migdałowe ciasto z rabarbarem
na tortownicę o śr. 22 cm
ok. 250 g rabarbaru
150 g mąki
40 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła 
130 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu + 2 łyżki
2 łyżki amaretto (pominęłam)
otarta skórka z 1 cytryny(pominęłam)
cukier wanilinowy


opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub cukier puder 

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować. 
Stale miksując dodać otartą skórkę z cytryny, amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt. 
Blacha natłuszczona i obsypana mąką.
Wlać ciasto i na wierzch położyć kawałki rabarbaru, można docisnąć.
Piec w 180st.C ok 55min.
U mnie z braku tortownicy 22cm piekłam w dwóch keksówkach, ale przez to ciacho wyszło bardzo niskie, co zupełnie nie wpłynęło na jego smak, który jest przepyszny.




12 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda :) Przyznam, że jakoś nie przepadam za rabarbarem, ale może kiedyś się skuszę na takie ciasto ;)
    Masz urodziny dzisiaj? Jak tak, to wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie smakuje trochę jak śliwka :) a śliwki w cieście uwielbiam! :) no i owszem mam urodiznki, więc serdecznie dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
  3. skoro jak śliwka, to jestem w siódmym niebie <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusiu! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! dużo radości i uśmiechu na twarzy! a ciacho wyszło super :-) wygląda ślicznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mnie wyprzedzasz :P Najpierw konwalie :) ( Też już mam :*) A teraz ciasto rabarbarowe, które uwielbiam do bólu pod każdą postacią :)
    Przepis wygląda smakowicie, będzie trzeba spróbować w weekend.
    Jeszcze raz najlepszego :*

    OdpowiedzUsuń
  6. To ulubione ciasto mojej mamy!

    OdpowiedzUsuń
  7. zafioletowiło się u Ciebie na wszystkich blogach :)
    rabarbaru nieznoszę ale dość apetycznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobrze, że się zaprzyjaźniłaś z rambarbarem. U mnie rósł od zawsze i od zawsze był kompot i placek ucierany. Zostało mało, ale na szczęście jest. Sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  9. ja mając niecałe 17 dopiero poznałam:P
    ważne, że w ogóle!
    Sto lat, Kochana!
    Pyszka ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. to ciacho jest pyszne! robiłam je dwa razy i dziś robię kolejny:) piekę krócej niż pisze Bea, dodaję więcej migdałów i robię z różnymi owocami- podejrzyj jak wstawię do Wc akcji:)))tym razem mam misz masz owocowy!a jak pachnie...mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. o tej porze roku rabarbar i truskawki = najlepiej

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger