Pleśniak.

Dla najwspanialszej Jolanty.
Dla Mamy. 
Wszystkiego słodkiego :*


Pleśniak z rabarbarem
ciasto pleśniak, pleśniak, pleśniak z rabarbarem,
4 szkl. mąki
2 szkl. cukru 
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao 
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego)
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i  żółtka. 
Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min. 

Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować. 
Można zmiksować na mus, ja pominęłam. 

Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej (czy kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek).

Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 

Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy mus.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min. 



15 komentarzy:

  1. Cieszę się że pleśniak posmakował. U mnie akurat się skończył to zabieram kawałeczek :) Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie wygląda :) Przepis zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekałam na przepis na pleśniak, wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszego dla mamy :) Prezent najlepszy bo od serca

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne ciacho, dzięki, pozdrowienia dla ciebie i mamy

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pleśniaka.. przyszła teściowa go zawsze piekła - co więcej Jolanta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pleśniak to chyba ulubione ciasto mojej siostry ;-) Też bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ładnie pleśniakowi w tych płatkach róż :) Najlepsze życzenia dla mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia i apetyczne ciacho:) Jestem pod wielkim urokiem talerzyka w motyw kwiatowy.. uwielbiam takie dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pleśniaka z każdymi owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąż bardzo lubi to ciasto,ja zreszta też.Bardzo ładnie się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam! Pysznie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  13. za szybko wcisnęłam publikuj :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na pleśniaka z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger