Borówkowy szał.

Borówki.
Tak ładnie im w cieście.


Ciasto z aronią



3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu (dałam ocet jabłkowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250 g aronii



Masło utrzeć z cukrem ,dodać jaja i dalej miksować.
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i miksować.
Stopniowo dodawać mleko.
Przestać miksować, dodać ocet i kaszę manną i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy (u mnie śr.21cm) i na wierzch układać owoce aronii.
Piec 40min w 180st.C.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

6 komentarzy:

  1. Swoim postem przypomniałaś mi o borówkach, które leżą już jakiś czas u mnie w lodówce. Twoje ciasto wygląda smakowicie :D ... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie owocowe szały:) Ja ostatnio dosałatam 3 kilo borówek więc też poszaleję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie i na pewno równie dobrze smakuje. Uwielbiam wszystko, co z jagodami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetycznie się prezentuje :) poczęstuje się kawałkiem :P

    OdpowiedzUsuń
  5. A dlaczego aronia az tak opadla,skoro ukladana byla na wierzchu? Czy mozna nie dodac octu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Można spróbować bez octu, a dodać łyżkę mleka jeszcze. Za dużo aronii nałożyłam i z ciężkości opadła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger