Szarlotka tatrzańska

Najlepiej się robi.
Gdy ma się pomocnika.
W postaci Ukochanego.
Gdy On ściera jabłka na tarce.
A Ty ugniatasz ciasto.
I potem ten zapach cynamonu w całym domu.
I wspomnienie naszych wspólnych Tatr.
Tak, cudownie było właśnie tam się zakochać...


Szarlotka tatrzańska
szarlotka tatrzańska, przepis na szarlotkę, przepis na szarlotkę górską, przepis na ciasto z jabłkami
500g mąki krupczatki
250g margaryny (dałam masło)
90g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (dałam 3, bo miałam małe)
2 łyżki śmietany

3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg) 
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne.
Posiekaj margarynę, mąkę, proszek i cukier puder.
Dodaj żółtka i śmietaną, szybko zagnieć ciasto.
Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.
Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.
Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.
Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier puder- wymieszaj delikatnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.
Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).
Dociśnij i wyrównaj.
Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.

szarlotka tatrzańska, przepis na szarlotkę, przepis na szarlotkę górską, przepis na ciasto z jabłkami


18 komentarzy:

  1. Prawię czuje zapach cynamonu z tej przepięknej szarlotki...nie wyobrażam sobie życia bez gamy tych wszystkich zapachów...
    Ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. oj kochana :) mowilam ze z ciebie multitalent :) ten twoj ukochany to ma dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wyglądająca szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ..znam znam to ciachoo pycha jest ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka i cynamon to połączenie, które nigdy mi się nie znudzi. Cudowna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym tylko miała dostęp do kuchni, już dawno bym piekła :(
    Eh... Rozmarzyłam się o smaku tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam taką i była pyszna. Wspaniale ci wyszła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super szarlotka! A Tatry także kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja właśnie piję kawkę i taki kawałek szarlotki byłby do niej niezastąpiony;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny czas by upiec pyszną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja :)
    pozdrawiam serdecznie


    zawsze.oliwek

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakuje rewelacyjnie, prawda? My zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa.

    I tak, nie ma nic przyjemniejszego, niż pieczenie z kimś, kogo się Kocha...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesiennie, ale słonecznie i pysznie. Takie klimaty lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaki romantyczny opis...)))ładnie...

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam :) jak juz wypróbuje wszystkie przepisy i dojde do tego to bede wygladac jak wielka beczka

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda jak najpyszniejsza szarlotka mojej Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  17. szarlotka ? to ja już się melduję!!! najcudowniejsze ciacho w każdym wydaniu!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Dawno nie robiłam szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger