Jabłuszka.


"Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią..."

Jabłecznik
6 jabłek (u mnie wyszło mniej)
cukier wanilinowy
5goździków (pominęłam, nie lubię)
pół łyżeczki cynamonu
200g mąki (dałam tortową)
1 szklanka cukru
masło miękkie
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier wanilinowy, goździki i cynamon wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wyżej przygotowaną miksturą posypać jabłka.
Mąkę z proszkiem łączymy razem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku.
Dalej miksując stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka układać na wierzchu ciasta.
Piec w 180st.C przez ok.40-50min.


Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.

27 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda to ciasto. Lubię mokre jabłka w puszystym cieście :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Przydałby sie taki kawałek!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie się prezentuje. Ukradłabym kawałeczek ;) I do tego ta kawka z bitą śmietaną... pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie puszyste i pelne jabluszek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia.Sprawiają,że aż się chce sięgnąć po kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie ciasta sa pyszne, ale szczegolnie kusi mnie ta śmietanka na kubku kawy..:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzeczywiście wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie:) śliczne i apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie się rumienią niezwykle pięknie :)
    Wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami ;) Dobra, poddaję się i zrobię :) Twój wygląda przepięknie :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami ;) Dobra, poddaję się i zrobię :) Twój wygląda przepięknie :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne, jabłuszkowe ciasteczko

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie słoneczne i aromatyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda na prawdę kusząco. Jabłka w takim cieście tylko proszą się, żeby porywać kawałek po kawałku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten jabłecznik przekonał mnie do siebie samym zdjęciem, widać, że pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, tym bardziej w towarzystwie takiej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie puchate! Mogę sobie tylko wyobrazić co to był za smak...

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie na tapecie gruszki :-) Zapraszam do zabawy i wyzwania CZAPA NA JESIEŃ :-)http://malachitowa-laka.blogspot.com/2011/10/rozowo-mi-na-jesien-i-wyzwanie-pokaz-co.html
    Pozdrawiam Sabik

    OdpowiedzUsuń
  19. Ah, za kawałek takiego ciasta dałabym się pokroić!

    OdpowiedzUsuń
  20. ładnie wygląda :)
    goździków nie lubię wręcz histerycznie, jestem w stanie wyczuć 1/8 goździka użytą na 2 wielkie gary zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam zamiar jutro przetestować, tylko jedno pytanie - "masło" oznacza całą kostkę, czyli 250 g?

    OdpowiedzUsuń
  22. Siedzi w piekarniku, jak na razie wygląda przepięknie, a więc dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udało się, pochwal się zdjęciem :) na fanpejdżu

      Usuń
  23. a jaka duza blacha bo dzis bede robic

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo apetyczne i na moje zdolności kulinarne-zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger