Wymarzone.

Moje własne pierogi.
Moimi rękoma zagniatane.
Co tam, że koślawe.
Ale się udało.
Dzięki Gosiu ze przepis:*


Pierogi z mięsem
ciasto:
3 szklanki mąki
łyżeczka soli
wrzątek
2 łyżki oleju

Mąkę mieszasz z solą.
Lejesz trochę wrzątku do mąki i zagniatasz nożem, dolewasz i dalej zagniatasz, aż wchłonie większość mąki. U mnie była to ok. 1 szklanka.
Dodajesz olej i dalej zagniatasz ręką.
Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. 
Następnie blat posypujesz mąką i wałkujesz ciasto, wycinasz kółka szklanką.

farsz:
500g mięsa mielonego z indyka
sól, pieprz
2 duże cebule

Cebulę pokroić i usmażyć na patelni.
Na oddzielnej smażyć mięso z przyprawami. 
Połączyć, rozdrobnić - lub zmielić maszynką do mięsa.

Na każde kółeczko pierogowe nakładać łyżeczką mięsko.
Zagniatać.
Brzegi ugnieść widelcem.
Wrzucić do wrzącej osolonej wody, zamieszać i gotować 4min. 
Polać masełkiem.


25 komentarzy:

  1. No mnie nie trzeba namawiać na pierogi:) jak na pierwszy raz to wyglądają jak byś już robiła nie raz .Super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne. Muszę kiedyś zrobić takie z mięsem, bo jeszcze nie próbowałam takiego domowego farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ one przecież cudne są! też byłabym dumna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi!

    każde!

    oprócz ruskich.

    a ostatnie jadłam na Boże Narodzenie.
    Wyglądają pysznie!

    ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli jednym słowem pierwsze koty za płoty ;)
    Gratuluję, wyszły Ci bardzo ładne pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale, sama mam ochotę na kilka !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wcale nie są koślawe! Śliczne pierogi!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam, że każdy inaczej lepi pierogi i nigdy nie ma identycznych ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ogromna satysfakcja zjeść własnoręcznie ulepione pierogi, a wyszły Ci pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham pierogi! Koślawe - niekoślawe - pyszne muszą być :) Próbowałaś wrzucić surowe na gorący olej? Do mięsnych wielce to pasuje, przystawka świetna na zimno też :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No, to są Twoje pierwsze pierogi? Nie wyglądają :) Na pewno były przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Koślawość nie ma nic do rzeczy. Jest wręcz pożądana, jeśli to pierogi domowe. Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oj tam koślawe, jak dla mnie idealne.. :)
    Mnie nigdy pierogi nie wychodzą, ale może spróbuję z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  14. smakowicie wygladaja mniam :) ... nie wiem czy widziałaś skorzystałam z Twojego przepisu na Tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ileż ja dałabym za jednego takiego pierożka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj, ale ładne i smakowite te Twoje pierogi! To błyszczące masełko nadaje im jakby glazurę:)
    ma się ochotę sięgnąć po taką porcyjkę!
    Pozdrowienia, bądź dumna z takiego debiutu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak na debiut, to wyglądają wspaniale. Nic nie cieszy tak jak satysfakcja w pracy z własnych rąk :)

    OdpowiedzUsuń
  18. gratuluję! pierwsze własnoręcznie stworzone pierogi to dla mnie ważny obrzęd przejścia :) brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I to z mięcheeeem! Sto lat nie jadłam a nigdy nie lepiłam z takim farszem. Ach, zazdroszczę takich pyszności, akurat dzisiaj bym sobie takie pierożki zjadła ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Że koślawe? Nie widzę!:-) Widzę za to przecudne pierożki, które tak mnie kuszą tą późną porą, że chyba umre z głodu w marzeniach o nich!:-) Cudowne-z mięskiem moje ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cieplutkie, błyskawicznie prześlizgające się przez gardziel żarłoka, sycące , doskonałe.....najlepsze pierwsze pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam :) Pamiętam swój pierwszy bój z pierogami. dumna byłam jak nie wiem! tym bardziej, że dzieło było na wigilię dla rodziny i wszyscy się zajadali!

    OdpowiedzUsuń
  23. Gratulacje, umiejętność klejenia pierogów się chwali :). Myślałam w pierwszej chwili, że to ciasto na pierogi zagniotłaś z jakiejś nietypowej mąki, a to po prostu kwestia kolorystyki zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie ma to jak domowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie ma to jak domowe pierogi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger