Bugaj, babka ziemniaczana, rejbak.

To było jakieś 3 lata temu.
Nie lubiąc placków ziemniaczanych.
Babcia P. zrobiła nam babkę.
Była pyszna. 
Teraz próbowałam odtworzyć ten smak.
Była to mała namiastka tego smaku.
Muszę kiedyś poprosić o oryginalny przepis.

Bugaj, czyli babka ziemniaczana

1,5 kg ziemniaków
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
200g wędzonego boczku
2 jaja
sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć drobno.
Nadmiar wody odcedzić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli.
Do ziemniaków dodać mąkę i jajka.
Do masy ziemniaczanej dodać cebulę z boczkiem.
Wymieszać masę z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Piec 1-1,5 godziny (w zależności od ziemniaków) w 180st.C.
Podawać na gorąco, można podsmażać, z sosem czosnkowym lub grzybowym.

25 komentarzy:

  1. Jedno z moich ulubionych dań, wygląda tak pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja prezentuje się równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki ziemniaczane (tylko nigdy nie chce mi się ich robić, bo nie mam żadnego wspomagacza, a tarcie ziemniaków to masakra), a takiej babki nigdy nie jadłam. Z pewnością by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo, fajna babka! uwielbiam placki, więc na pewno wypróbuję :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. że u mnie babcia nigdy nie robiła czegoś takiego, ciekawe dlaczego!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie czegoś takiego się nie jadło, ale ciekawie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. o, to dla mnie nowość :)

    ale wiesz, coś jest nie w porządku, bo Twój blog cały czas znika mi z listy blogów, które obserwuję. nie wiem, co jest tego przyczyną i dlaczego tak jest :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i nie taka ja Babci, ale wygląda wyśmienicie! Bardzo lubię:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda interesująco, choć chyba bardziej przekonuje mnie słodka wersja babki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę ziemniaki w takiej formie:) Będę musiała spróbować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Też robiłam :) Znam jeszcze pod nazwą kugiel :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie sie prezentuje. I zdjęcia piękne.

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jadłam jeszcze nigdy takiej babki. Jestem wierna plackom ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobno tylko fajna babka umie zrobić dobrą babkę :)
    Wygląda baardzo kusząco. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Bugaj to jedno a babka ziemiaczana to inna sprawa, powinnaś trochę bardziej zgłębić temat a nie zacierać dziedzictwo kulinarne naszego kraju przypadkowym, nieprawdziwym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zacieram dziedzictwa kulinarnego, u nas na Pomorzu mówi się zamiennie i robi się w taki sposób.

      Usuń
  16. zrobiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia gustu, ja z kolei wolę babkę

      Usuń
  17. robiłam, ale szczere mówiąc to nie była zbyt smaczna, o niebo lepsze dla mnie sa zwykłe placki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
  18. ja dodaje jeszcze przyprawe do ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie korzystam z gotowych mieszanek przypraw, chyba, że chińskich

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger