Drożdże mi nie straszne.

Drugi raz z drożdżami.
Bałam się.
Jednak eksperyment udany. 
Wszystkim smakowało!
Misja zakończona sukcesem.
Wspólne ugniatanie ciasta.
Czysta przyjemność.


Pizza na cienkim spodzie
pizza, przepis na pizze, recipe pizza
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka oleju
3/4 łyżeczki soli
sos pomidorowy:
około pół słoiczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
łyżeczka oregano
pół kosteczki czosnkowej Knorra
sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (albo kostka czosnkowa Knorr)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
duża szczypta cukru
szczypta soli i pieprzu
kilka kropel oliwy
farsz
co kto lubi, a u nas:
szynka pokrojona w paseczki
pół puszki kukurydzy (odcedzona)
1 mała cebula pokrojona w piórka
pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
ser starty w plasterki
ząbek czosnku pokrojony w krążki

Wszystkie składniki na ciasto razem wyrobić.
Odstawić na godzinę w ciepłym miejscu.
Rozwałkować ciasto dość cienko. 
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Ciasto na pizzę ułożyć na natłuszczonej blaszce. 
Ciasto posmarować sosem pomidorowym.
Układać składniki na farsz według uznania.
Piec w temp. 180st. przez ok.20min. 
pizza, przepis na pizze, recipe pizza






27 komentarzy:

  1. Uwielbiam domową pizzę. Kusisz! W następny weekend musi koniecznie znaleźć się na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa pizza jest najlepsza. A w ogóle satysfakcja, że zrobiło się samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no nie, narobiłaś mi smaku na pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdże to jeden z moich najlepszych przyjaciół ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowa pizza to najlepsza pizza jaka tylko może być. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowa najlepsza,
    planuje zrobić ją w tygodniu :)
    pozdrawiam



    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo, że jestem już po obiedzie, to zgłodniałam na widok tej pizzy.
    Jak na razie, tylko raz i to z dużą pomocą mamy robiłam domową pizze, ale nasza miała zdecydowanie grubsze ciasto ;) Też mam obawy przed drożdżami.
    Zgadza się, coś w tym jest. Odnajdujemy w sobie coraz więcej wspólnych cech :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak na wieczór nie wskazane ale spałaszuje kawałek...mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowa najlepsza. Zwłaszcza na cienkim spodzie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda świetnie, ale bym zjadła taki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bo drozdze wcale nie sa takie straszne! A domowa pizza na cienkim ciescie to jedna z najlepszych rzeczy, ktore mozna na nich zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też czułam się niepewnie z drożdżami na samym początku, ale nie ma się czego bac, jeśli pamięta się, by nie popełnic podstawowych faux pas w ich obecności (moje najczęstsze to zalewanie drożdży wrzątkiem ;) ).
    Pizza wygląda profesjonalnie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo udane supercienkie ciasto :) i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna i jaka cienka lubię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzisz, drożdże nie takie straszne:) Piękna pizza!

    OdpowiedzUsuń
  18. pizza bardzo apetycznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Może i ja się odważę, skoro taka pysznie wyglądająca pizza może być nagrodą :)

    Chciałabym Cię serdecznie zaprosić na mojego bloga po wyróżnienie
    http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/bardzo-mie-wyroznienie.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha, domowa milion razy lepsza od tych pseudo-pizzerii osiedlowych!

    OdpowiedzUsuń
  21. Duś, Twoja pizza wygląda nieziemsko smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. drożdże nie są takie straszne ;))
    pizza na pewno pyszna! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger