Pierwszy chleb.

Pierwszym sukcesem były pierogi.
Drugi sukces to chleb.
Sama nie mogę w to uwierzyć.
Zrobiłam swój pierwszy chleb. 
Jestem taka dumna.
Tym bardziej, że wyszedł pyszny.


Chleb piwny na proszku
40 dag mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
łyżeczka cukru pudru
5 dag masła
375 ml piwa

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek, sól i cukier.
Dodać masło pokrojone w płatki.
Rozetrzeć masło z mąką.
Zrobić dołek w mące i wlać piwo.
Wyrobić szybko miękkie ciasto, tak do 2min ugniatać.
Ciasto włożyć do natłuszczonej keksówki.
Piec najpierw przez 20min w 210 st.C, a potem zmniejszyć temperaturę do 180st.C i piec kolejne 20min.
Zostawić do ostygnięcia.

Kanapka z piwnego chleba
zdecydowanie pasują słodkie dodatki do tego chleba
kromka chleba piwnego
masło
powidła śliwkowe

P.S. Odwiedzin ponad 13 000
obserwatorów ponad 100
Dziękuję Wam :*

30 komentarzy:

  1. Gratuluję pierwszego udanego chlebka! Domowe są najlepsze!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja swój pierwszy chleb robiłam 2lata temu, na pierwszym zaczynie, na pierwszych drożdżach jakich użyłam.
    dawno nie robiłam go z tamtego przepisu.

    Piwny chleb, nawet nie wypowiem głośno, żeby K. nie zmuszał mnie do robienia jego dziś:) dziś mam dużo innych rzeczy na głowie.
    Może w sobotę?:)

    Całuję, P.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! gratulacje! ;)... ja też jeszcze nie piekłam domowego chleba... zawsze przeraża mnie zakwas... ale może wypróbuję Twój przepis, bo jest taki prościutki :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje:) Własny chlebek zawsze cieszy:) Bardzo apetyczna kromka z powidłami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. GRATULUJE!Chlebus piekny i pachnie az u mnie:)
    moge taka kromeczke z powidlami poprosic?

    OdpowiedzUsuń
  6. Brawo! Teraz się dopiero zacznie chlebowe szaleństwo, wiem coś o tym :))

    OdpowiedzUsuń
  7. No świetny, życzę kolejnych i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem jak można być dumnym z pierwszego chleba. Gratuluję. A czy on jest w smaku jak chlebek, czy bardziej ciastowaty? Tak się zastanawiam ze względu na ten proszek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak! Sami szykujemy się do upieczenia chleba, ale jest tyle przepisów, że nie wiemy który wybrać. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem za!! Też muszę w końcu upiec własny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  12. domowy chleb to najlepszy jaki istnieje! u mnie w domu już tylko taki jest na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dusiu, moje ogromne gratulacje :) Czekam na następne i pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratuluję Dusiu! :))
    Pieknie Ci się upiekł:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny chlebek gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszedł przepiękny, aż mam ochotę wyciągnąć rękę, porwać kromkę i spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, a do tego piwny! Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super, gratulacje.
    Ja też mam za sobą pierwszy i udany chleb na drożdzach, ale nie piekę go często ze względu na lenistwo. Drugi chleb jaki upiekłam, był bez drożdzy na samym zakwasie i okazał się zakalcem, więc od tamtej pory sparzyłam się na chleby z zakwasem.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda super, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojj, znam to uczucie, lepsze niż przyjście Mikołaja z prezentami na gwiazdkę. A chlebek wyszedł śliczny! Powodzenia w kolejnych próbach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pięknie Ci się upiekł! cieszę się, że do debiutu wykorzystałaś przepis ode mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wpsaniały chlebek! pierwszy zawsze się pamięta:) ja puchłam z dumy:):)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny ten chlebek. Już na forum pisałam - męska część smakoszy byłaby zachwycona słysząc samą nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ah, też pamiętam tę dumę po upieczeniu mojego pierwszego chleba ... trzeba by powtórzyć "chlebowanie", a już w szczególności z tego przepisu, bo za mną chodzi i chodzi ten chleb ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj też jestem bardzo dumna z Ciebie bo piękny Ci wyszedł ten pierwszy chlebek:-) Ja odkąd pierwszy raz zrobiłam, to teraz co weekend staram się upiec jakieś pieczywko:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wciąż się zastanawiam, jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. znam to uczucie przy pierwszym własnym chlebku, więc gratuluję:D

    OdpowiedzUsuń
  28. magda_krolik19.12.2011, 17:37

    I zrobiłam go ja :) Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie się piecze :) Jak się uda (bo nie wyszła gładka kula, ciasto wyszło lepkie i lekko lejące) i nam zasmakuje, zrobimy też pełnoziarnisty :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jednak wyszedł lekki zakalec, ale to nic, bo i tak zjedliśmy go bardzo szybko :) teraz trochę pokombinowałam, przeliczyłam proporcje i piekę drugi, ale z pełnoziarnistej mąki... w automacie do chleba :) niech się piecze, a ja wracam do nauki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger