Smak dyni.

Przypomniał mi dzieciństwo.
Dynię u babci.
Babciną dynię na occie.
Babcine pyszne ciasta.
Trzeba iść po te przepisy...

Ciasto dyniowo-marchewkowe


3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
masło (200g)
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka papki z dyni(dynia ugotowana i zmiksowana)
1 szklanka startej marchewki

Wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól.
W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem.
Dodać do masy maślanej jajka,papkę z dyni, startą marchewkę i wymieszać.
Na koniec połączyć zawartość obu misek.
Piec w dużej formie (20x30cm) 30min w 180st.C.
Chciałam Was zaprosić do nowo powstałego forum kulinarnego. Zajrzyjcie i się przekonajcie :)

25 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda w towarzystwie jarzębiny. Pyszne, jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia i marchewka to niezwykle zgrany duet, więc i ciasto musi być niezwykle udane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i dyniowe, i marchewkowe ciasto. Jeszcze nie łączyłam tych smaków. Twój przepis mnie zachęca. Zdjęcia również!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, takie delikatne. częstuję się kawałeczkiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ciacho i jeszcze ta jarzębinka !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Lubię ciasta z dynią i inne z nią potrawy, jedynie dynia w occie jest dla mnie nie do przyjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dynia ostatnio.
    Można z nią strasznie kombinować no nie?

    Ja chcę ciasto! Teraz, zaraz! Ale nie mogę.. mam się uczyć migowego bo jutro egzamin echh Studia zaoczne mają do siebie to że zjazdy są w niedziele czasami od 8 rano;/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. mysle, ze smakuje fajnie i chetnie bym skubnela kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wciąż nie miałam okazji współpracować z dynią.. Mogę sobie tylko wyobrazić jakie pyszne jest to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ani dyniowego, ani marchewkowego, ani mieszanego nie piekłam. Kiedyś nadrobię z pewnością :) Do babci po przepisy muszę też się wybrać, bo to kopalnia wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marchewka, dynia... Razem i to na słodko, muszą smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto prezentuje się pysznie, tak delikatnie, chętnie porywam jeden kaawałek ze sobą ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dyniowe i marchewkowe bardzo lubię. Pewnie łączone też by mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  14. smaki z dzieciństwa zawsze są najlepsze, chociaż przyznaję, że nigdy nie jadłam ani ciasta dyniowego ani marchewkowego.. już żałuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda :) Lubię bardzo marchewkowe, więc z dodatkiem dyni też by mi na pewno zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W dzieciństwie dyni nie próbowałam, dopiero teraz;)

    Pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pomarańczowe ciasto i czerwona jarzębinka pięknie się razem prezentują - to zapowiedz pysznego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  18. świetne połączenie smaków :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudne ciasto, aż się miło robi gdy się patrzy na takie śliczne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dynia i marchewka - dla mnie to połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jarzębina - genialny pomysł, dodaje zdjęciu niesamowitego uroku oraz.. smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Podpisuję się pod przedmówcą - genialny akcent jarzębinowy :) Muszę spróbować takiego dyniowego przysmaku :) A forum rzeczywiście z bardzo przyjemnym klimatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. zazdroszę tak udanego ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger