Pierogi z kapustą i grzybami.

Drugie pierogi w życiu.
A tak przyjemnie się lepiło.
Aż dwie tury nalepione.
To takie uspokajające.
Można się skupić na własnych myślach...


Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
wrzątek (ok.1szklanka)
2 łyżki oleju
farsz:
30g grzybów suszonych
300g kapusty kiszonej
cebula
1,5 szklanki wody wrzącej
sól, pieprz, oliwa

Farsz: Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż będą miękkie.
Pokroić drobno grzyby, kapustę i cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie, następnie dodać kapustę i grzyby.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dolać wodę i gotować pod przykryciem aż cała woda wyparuje.
Pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto: Mąkę mieszamy z solą.
Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle wody ile wchłonie mąka. Zazwyczaj jest to szklanka wody.
Dodać olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką jak najbardziej cienko, wykrajać szklanką kółka i  nakładać farsz.
Zlepiać brzegi i docisnąć widelcem, albo zrobić ozdobną falbankę.

Jeśli chcemy podać od razu to wrzucamy po kilka sztuk do wrzącej osolonej wody i gotujemy aż wypłyną na wierzch ok.4min. 
Ja w tym roku mroziłam na 2 sposoby:
1) chwilę obgotowałam we wrzącej wodzie, czekałam aż ostygną, układałam na tacce by się nie stykały i do zamrażalnika. po godzinie przekładałam do pojemnika.
2) surowe na tackę i do zamrażalnika, a po godzinie do pojemnika.
Ciekawa jestem, który sposób jest lepszy.


edit: W sumie oby dwa sposoby są dobre, ale że 2 sposób jest szybszy proponuję go :)
Wszystkie przepisy świąteczne zgromadziłam tutaj {klik} w tym:

20 komentarzy:

  1. aż trudno uwierzyć, że to dopiero drugie Twoje pierożki... wyglądają perfekcyjnie. I też perfekcyjnych świąt Ci życzę ;) hoł hoł hołłł!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne. Jadłam dzisiaj takie z kapustą, ale kupne i z pewnością z domowym nie dorównają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są perfekcyjne, pewnie jeszcze lepiej smakują;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi, najbardziej ruskie ale z kapustą są równie dobre!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne są! Uwielbiam ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładne! aż zgłodniałam, a jeszcze nie jadłam obiadu.. Uwielbiam te z kapustą tak samo jak ruskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami,
    bardzo ładne Ci wyszły!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Święta i pierogi z kapustą i grzybami to dla mnie uzupełniające się elementy. ;) Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe Ci wyszły, idealne równiutkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe pierożki - jestem ich wielką fanką;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ślicznie Ci wyszły ! Z kapustą i grzybami - to moje ulubione ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. jeszcze nigdy nie mroziłam pierogów, wiec nie wiem który sposób jest lepszy :O ale wiesz co, wyglądają przepysznie, aż mam ochotę je teraz zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeśli napiszę, że jestem pierogożerką to się nie pomylę!
    cudne te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetycznie wyglądają.W ramach przygotowań do świąt też już zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami, robię je raz w roku właśnie na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne wyszły :) Ja już też tegoroczne lepienie mam za sobą... rzeczywiście to uspokaja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham Twoje wszystkie przepisy , dla mnie jesteś mistrzynią , przekazujesz nam je w prosty i czytelny sposób tak ,że nie sposób jest się pomylić , i wszystko zawsze wychodzi idealne i potrawy sa przeważnie na każdą kieszeń i proste a zarazem niesamowite :) mam nadzieję,że może wydasz kiedyś książke kucharską :) ja ją kupię napewno pierwsza!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam! :) mogłabym się tylko pierogami żywić przez całe święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. moje ulubione!
    Doskonale i wierzyc sie nie chce,ze dopiero drugi raz je lepislas:)

    OdpowiedzUsuń
  19. No co Wy, nie widać że nie są idealne? :))) A tak po za tym, to ja nie lubię pierogów z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger