Strucla z makiem.

Najlepszą robiła babcia T.
Teraz już nie robi, więc ubłagałam o przepis.
Nie jest jednak tak samo.
Ale chociaż jakiś zalążek tego smaku.
Bo makowiec to tylko na Boże Narodzenie.
I dołącza do działu "pierwszy raz".
Pierwszy makowiec, całkiem na tak.


Strucla z makiem babci Tereski
z tego przepisu wychodzą 4 strucle, ja robiłam z połowy ilości składników
1kg mąki pszennej
50gram drożdży
3 jajka
10 dag masła rozpuszczonego
pół szklanki mleka
15 dag cukru
szczypta soli
aromat dowolny
masa makowa gotowa 1kg
lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
do ozdoby: płatki migdałowe, ananasy suszone, skórka pomarańczowa, suszona żurawina

Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach ciepłego mleka, potem dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki.
Odstawić na 10min.
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, letnie mleko, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże.
Dalej miksując dodawać rozpuszczone masło, aż wszystko się wchłonie.
Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części.
Każdą cienko rozwałkować w prostokąt na podsypanym mąką blacie i nakładać masę makową, zostawić 2cm brzeg ciasta bez masy makowej.
Następnie zwijać dłuższy bok w struclę, łączenie powinno znajdować się na spodzie, a boki podwijamy pod spód.
Zawijać w pergamin, zostawiając 2cm luzu, aby ciasto trochę mogło urosnąć.
Piec ok. godzinę w 180st.C.
Przygotować lukier, wymieszać cukier z sokiem.
Polać wystudzone ciasto lukrem i układać dowolne suszone owoce.

23 komentarze:

  1. Widzę, że robiłyśmy podobne struclę :D ja niedługo planuję zrobić masę twarogową, albo jabkową, albo dżem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. DEBIUT UDANY BO MAKOWCZYK WYSZEDŁ PRZEPIĘKNIE:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za te makowce Was nie lubię :P
    Skradne przepis i zrobie na wielkanoc :D

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie najcudowniejsze makowce piecze Mama, w tym roku też się zajadałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Duś, wspaniały ten makowiec!
    u mnie tez na święta, obowiązkowo.

    Pozdrawiam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też w tym roku debiutowałam ze struclą :) pięknie Ci się upiekła

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem uzależniona od maku i wcale się z tym nie kryję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie, gratuluje udanego debiutu. U mnie w domu królują serniki :) i na święta kupuje mały kawałek makowca, żeby symbolicznie po kawałeczku każdy dostał. Kiedyś gdy w większym gronie spędzaliśmy święta to moja mama piekła podobny.

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie w tym roku jej brakuje, ale nadrabiam czym innym ;D
    Wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam babcine strucle makowe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładnie Ci wyszła jak na pierwszy raz :) U mnie nie było takich dobroci, tylko makowe ciasto. Mama nie piecze makowca po nieudanych próbach we wcześniejszych latach, a ja muszę się przełamać ;) Pamiętam, że najlepsze robiła babcia..

    OdpowiedzUsuń
  12. pysznie wygląda!:)
    uwielbiam strucle,robiłam w tamtym roku.
    jak szkoda, że w tyym nie ma!:(

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasta, które przygotowywały Babcie zawsze są najwspanialsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci się upiekły!!
    Pozdrawiam już prawie poświątecznie!
    P.S. Świetnie zdjęcia Ciebie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały Ci makowiec wyszedł, na pewno był pyszny!:) Wszystkiego dobrego- spóźnione ale bardzo szczere:)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie w tym roku z cukierni, za rok się zmobilizuję i zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o dawno nie jadłam strucli makowej, kiedyś trzeba ją zrobić, niekoniecznie dopiero za rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie robiłam strucli, zawsze zwyczalny makowiec, ale twoje wyglądaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O proszę, u mnie też debiut, więc gratuluję wypieku, wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękna ta strucla jak zresztą wszystko u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger