Chleb z czosnkiem i testowanie aledobre.pl.

Parę dni temu dostałam od firmy aledobre do testowania formę do pieczenia chleba Original Kaiser, która prezentuje się tak:
Z tej okazji upiekłam chlebuś.

Chleb z czosnkiem
chleb z czosnkiem, przepis na chleb z czosnkiem
0,5 kg mąki
5 dag drożdży
łyżeczka soli
szklanka ciepłej wody
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy

Drożdże rozpuścić w wodzie z solą.
Dodać mąkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić ciasto mikserem.
Wyrobione ciasto przełożyć do formy (forma z aledobre ma powłokę nieprzywierającą, więc nie trzeba jej smarować tłuszczem).
Zostawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wierzch ciasta posmarować oliwą.
Ciasto piec w 200st.C przez ok 45min.
Ostudzić na kratce.
Wracając do formy to, co dla mnie najważniejsze, ma jak już pisałam powłokę nieprzywierającą. Sprawdziłam, czy rzeczywiście tak jest i zostałam pozytywnie zaskoczona. Chlebuś dosłownie wyskoczył z foremki, zupełnie nie przywarł i nie zabrudził formy. Ogromny plus!
Producent zapewnia, że forma jest odporna na zakwas.
Kolejną dużą zaletą dla mnie jest design. Forma jest kształtu chleba z wgłębieniami, dzięki czemu nasz chleb ma atrakcyjny kształt.
Z zewnątrz formę pokrywa antracyt.
Szczerze mogę polecić Wam taką formę do pieczenia chlebka, na pewno chleb po upieczeniu wygląda piękniej niż ze zwykłej keksówki. Do kupienia jest tutaj {klik}.


32 komentarze:

  1. Foremka jest super!!! A chlebus pewnie pychunia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszyscy dostają coś do testowania hihi

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi akurat kształt się nie podoba, za bardzo spłaszczony wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma nic lepszego niż świeży, domowy chlebek...z masełkiem :) mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczny ten chlebuś ... już nawet nie chcę myśleć jakie aromaty rozchodziły się w twojej kuchni ... pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały musi być taki chleb z czosnkiem. Co do formy, to bardzo ciekawa, jeszcze takiej nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli odporna na zakwas to fajnie :) Foremka wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli odporna na zakwas to fajnie :) Foremka wygląda interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  9. magda_krolik16.02.2012, 15:32

    Foremka fajnie się prezentuje, a chlebek z niej jeszcze lepiej :) Kusi, musi być pyszny ;) Zapewne zrobie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Czosnek? to już lubię ten chlebuś

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z czosnkiem to już mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dla mnie test sie udal, mam rowniez nadzieje ze smakowalo tak dobrze jak sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetyczny i pachnący.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ogromną fanką czosnku, więc chlebuś jak najbardziej wpasowuje się w moje gusta :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna forma, chętnie w taką kiedyś zainwestuję. Czosnkowy chlebek także do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wielbię bagietki czosnkowe, więc i chlebek jak najbardziej mi odpowiada ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny Ci ten chlebus wyszedł:) i bardzo fajna ta forma:)

    OdpowiedzUsuń
  18. rewelacyjna forma! to po pierwsze.
    po drugie, wspaniały chleb. uwielbiam domowe pieczywo.
    ja będę miała jutro rankiem świeże bułki ;]
    a po tzrecie, jak można dostac takie wspaniałości do testowania? bo nie jestem w temacie xd
    odpisz na : adzius04@wp.pl ;]

    Pozdrawiam, Dusiu, serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. chlebuś musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo podoba mi się ta foremka! no i uwielbiam chlebek czosnkowy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzy mi się taka forma...może kiedyś sobie kupię a chlebek Dusiu wyszedł znakomicie.....już słysze jak chrupie mi skórka:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. chlebek wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. poprosze kromkę, musi byc obłędny! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bosko, a że ostatnio zaniedbuje domowe pieczenie to może Twoim przepisem nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chleba z czosnkiem jeszcze nie jadłam,ale bardzo mi się zachciało takiej kromeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chlebek pierwsza klasa:-)musi być smaczny

    OdpowiedzUsuń
  27. Najlepszy własnej roboty :D. Musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Danusiu czy nie miałaś problemu z czyszczeniem tej formy,ja na swojej nie mogłam doczyścić śladów po tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  29. Klaudia mam na imię :)rzadko jej używam ostatnio dawno temu, więc szczerze nie pamietam :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Dziękuję za odpowiedź:), czy nie czuć w tym chlebie drożdży sporo pół kostki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować dać mniej :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger