Naleśnik grzybek.

Tego mi brakowało.
Czegoś miłego.
Pośród naukowych dni.
Zakupy.

Naleśnik grzybek
nazwa grzybek została wymyślona przez Amerykanów, ponieważ naleśnik wygląda jak kapelusz grzyba:)
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
dodatkowo:
skórka pomarańczowa
suszona żurawina
płatki migdałów
ananas kandyzowany
cukier puder

Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Dodać mąkę, jogurt i wymieszać.
Na patelnię teflonową wylać ciasto, nałożyć przykrywkę.
Smażyć na wolnym ogniu do 3min, a potem przerzucić na drugą stronę.
Podawać na ciepło, u mnie z owocami suszonymi i cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. ależ ci Amerykanie mają w wyobraźnie w nazewnictwie:)) naleśnik prezentuje się wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby zwykły naleśnik a jak się fajnie nazywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takiego grzybka:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda uroczo i baardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. siaśka wytłumaczyłam na górze postu ;) generalnie on jest taki pulchniutki, ja piekłam z tej ilości dwie sztuki, ale polecam jako jeden wielki puchaty grzybek piec:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. hih, Ci Amerykanie to już wszystko potrafią nazwac po swojemu xd
    grzybek, hm?

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam. Ja bym zjadła takiego grzybka z samym cukrem, bez dodatków :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. grzybka zawsze robiła mojej siostrze ciotecznej jej opiekunka.
    wspomnienie z dzieciństwa;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne! Taki puchaty grzybek musi pojawić się u mnie na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Puchaty cudny naleśnik. Idealny na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nie jadłam z jogurtem greckim, ale wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity zarumieniony naleśniczek! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger