20 marca 2012

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki.

Morze przebiśniegów.
Pierwsze krokusy.
Bazie kotki.
Wiosna.

Czekoladowe ciasto z mikrofalówki, dla dwojga
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
jajko

Mąkę, cukier, kakao i proszek wymieszać razem.
Wbić jajko.
Dolać mleko, olej i wymieszać.
Bierzemy 2 kubki, ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy.
Ustawić moc mikrofalówki na najwyższą i piec osobno przez ok. 3min (bezpieczniej jest wstawić na minutę i doglądać - każda mikrofalówka ma inną moc).

90 komentarzy:

  1. Ciasto z mikrofalówki? Tego jeszcze nie było.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam je już kiedyś zrobić, ale w końcu o nim zapomniałam. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekoladowa mała przyjemność w 3 minuty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna opcja, gdy w kilka chwil chcemy wyczarować coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciasto. Wieki nie jadłam!
    Dziękuje za przypomnienie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy bym nie pomyślała, że w mikrofalówce można zrobić ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. robilam je kiedys zawsze, jak mialam niezapowiedzianych gosci, jest pycha! dzieki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o nim, ale jakoś nie mogłam sobie wyobrazić efektu końcowego. A tu proszę, całkiem fajne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O! Ostatnio "upiekłam" to ciacho siostrze. Wyszło trochę gumowate, ale bardzo dobre! :D Następnym razem spróbuję zrobić w lekko zdrowszej wersji, ciekawe czy wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam je kiedyś, ale mnie nie przekonało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam takie kiedyś i wyszło całkiem smaczne. Polecam też z dodatkiem cynamonu i jabłek : )

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam jakieś 2 tygodnie temu , fajne ,ale tylko na ciepło ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze mnie ciekawiło to ciasto z mikrofali. Czy rzeczywiście się udaje? Widzę, że tak :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę znów zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto z głównej? I to z głównej Dusiowej?;> jestem na tak!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już dawno nachodziła mnie na nie ochota

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo jestem ciekawa jego smaku!

    OdpowiedzUsuń
  18. Widzę, że odkurzanie mikrofalówek trwa. To już trzecie ciasto z mikrofali w ciągu tygodnia, które widzę :)

    Szaleństwo w akademikach :D

    OdpowiedzUsuń
  19. moja siostra tez je robi jak chce na szybko coś słodkiego. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe czywyjdzie w prodizu bo nie mam mikrofali... ia jak nie mam takiej formeki to w czym moge zrobic ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam w zwykłym kubku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. boję się robić czegokolwiek w mojej micro - jest do D**y :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniały blog i świetne przepisy! Nie sposób nie obserwować ♥
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale świetne wyszło Ci to ciasto:) Próbowałam kiedyś z mikrofali ale nie było udane. Spróbuję z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Słyszałam o pieczeniu w mikrofali, ale sama jakoś nigdy nie próbowałam, patrząc na Twoje dzieło chyba się teraz odważę :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzisiaj zrobiłam niesodziankę Mojemu. Wrócił do domu i nie zastał nic słodkiego, zero, nada..... A po 5 minutach przyniosłam mu pełen kubek ciasta czekoladowego. Miałam troszkę za mały kubek i część świetnie wypłynęła mi na talerz w mikrofali, tworząc piękny wulkan z potokiem lawy kakaowej. Fajne, na szybkie "chce mi się coś słodkiego".

    OdpowiedzUsuń
  27. super, tylko szybko twardnieje

    OdpowiedzUsuń
  28. Trzeba szybko jeść tak szybko jak się robi :) w końcu to ciasto na natychmiastową ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie robiłam jeszcze żadnego ciasta w mikrofalówce i muszę to nadrobić..dziękuję za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie zrobiłem, średnie jest, na pewno proponuje dać na starcie 1 łyżkę cukru więcej i trzymać 2 minuty 40 sek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi, a czas zależy od mocy mikrofalówki, warto doglądać:)

      Usuń
  31. Robiłam przed, chwilą udały się , są mięciutkie i pyszne dodałam łyżkę więcej cukru. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udało :)

      Usuń
  32. Czy kubeczki trzeba czymś posmarować aby ciasto mogło wyjść bez problemów?

    OdpowiedzUsuń
  33. wychodzą pycha chociaż przerażający jest moment kiedy ciasto unosi się ponad kubek.. pomyślałam ze będę miała mikrofale do mycia ale na szczęście dalej nie rosło ;) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, na chwilę adrenalina rośnie:D

      Usuń
  34. Ja wstawiłem na 2 min. do mikrofali ponieważ po 3 min. zrobiło się twarde i suche ;] i dodał bym troszkę więcej cukru zaś kakao troszeczkę mniej ;D

    OdpowiedzUsuń
  35. jest pyszne i fajnie rosnie w mikrofalówce :)

    OdpowiedzUsuń
  36. a ja z tego przepisu zrobiłam babeczki :) polecam serdecznie bo pyszne są. wyszło mi 5 takich dość dużych, idealne na niezapowiedzianych gości :))

    OdpowiedzUsuń
  37. ciesze się, ze smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  38. czy zamiast oleju może być masło? muszę coś zjeść a oleju mi zabrakło. :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  40. nie dobre to ciasto xd

    OdpowiedzUsuń
  41. Robie to ciasto już od dłuższego czasu. Przyznam że ciasto jest znakomite szczególnie że przygotowane jest w 3 minuty i to jeszcze w mikrofali.

    OdpowiedzUsuń
  42. Mniam! Zrobiłem to tyle że strasznie urosło i ubrudziło mikrofalę ale to nic :D Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba w dwóch kubkach robić :) najważniejsze że wyszło :)

      Usuń
  43. Zrobiłam, właśnie się zajadam. Pierwsza próba, więc dałam tylko na 1 minutę w mikrofalówce, ze względu na nieznajomość mocy i wyszło w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciacho pychota, dobrze smakuje z dżemem np. wiśniowym.

    OdpowiedzUsuń
  45. Faktycznie, ciasto jest lepsze kiedy sie je "piecze" jakies 2.4min 3 min to stanowczo za dlugo. Trzeba szybko jesc bo bardzo twardnieje. Na szybkie zapotrzebowanie slodkiego ciasto jest genialne, ale gosciom bym nie podala..

    OdpowiedzUsuń
  46. 2 minuty są w sam raz :) ciasto puszyste i nie twardnieje mocno jak ostygnie

    OdpowiedzUsuń
  47. a ja zrobiłam w foremkach silikonowych do babeczek... ostatnio w gazetce jakiejś były... wyszły pyszne i mocno czekoladowe... pryz 800W w mikrofali trzymałam 2 minuty... żeby nie spalić... i wszystkie na raz "piekłam" poustawiałam je naokoło talerza...

    OdpowiedzUsuń
  48. Zrobiłem przed chwila to ciast tylko wyszło tak gumowate że można było by zamontować zamiast sprzężyn w samochodzie , ale w smaku OK

    OdpowiedzUsuń
  49. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  50. polecam modyfikacje przepisu, marchewka + cynamon, imbir, lub wersja z wanilia, nie moze sie znudzic

    OdpowiedzUsuń
  51. Genialny przepis jestem pełna podziwu dla ciasta w 5 minut :D

    OdpowiedzUsuń
  52. uwielbiam to szybkie ciasto! Robiłam tysiąc razy , szczególnie w stanach depresyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  53. niestety niedobre..........a 3 min to za duzo,wystarczy 2min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisane jest około, czas trzeba dopasować do mocy mikrofalówki.

      Usuń
  54. Nie dobre to takie nijakie... Nie wygląda jak na zdjęciu... Trochę za dużo kombinowania.

    OdpowiedzUsuń
  55. muszę zmodyfikować przepis następnym razem i na pewno krócej piec bo te 3 min w mojej to za długo...

    OdpowiedzUsuń
  56. robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem

    OdpowiedzUsuń
  57. robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem

    OdpowiedzUsuń
  58. Pychota! Zamiast kakaa można dodać kawy rozpuszczalnej, albo wymieszać, kawowe ciastko też jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  59. ja zrobiłam ale nie było najleprze

    OdpowiedzUsuń
  60. Robie często te ciasto,a za kazdym razem zapominam proporcji i robie na czuja :D pycha! robie je zazwyczaj w misce (takiej do platkow z mlekiem), jak sie zrobi to ostroznie przekrajam w poziomie i daje w srodek truskawkową 'nutellę'. MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo fajne mi naawet na 3 porcje wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  62. wyszło czadowe :D genialny pomysł na szybki i łatwy deser :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  63. Własnie zrobiłam, bardzo dobre, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Nie wierzę, że można zrobić ciasto w mikrofalówce :D
    Ekstra, biorę się do roboty, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  65. a czy w piekarniku tez mozna ???/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbowałabym, 180 st.C i myślę, że koło 10 minut

      Usuń
  66. pyszotka Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Mniam,zaraz będę robiła,wygląda pysznie :P Dzięki za przepis Dusiu ^.^

    OdpowiedzUsuń
  68. Ja przed chwilą robiłam i Je spaliłam :/ Na dnie wyszedł węgiel xD Było w mikrofalówce trzy minuty... Widocznie wystarczyły dwie, ale ja jestem taka, ze zawsze według przepisu :P

    OdpowiedzUsuń
  69. czastko pychotka własnie zrobiłam :D włozyłam troszkę marmoladki wyszło wysmienite :)
    w trakcie sprawdzilam patyczkiem czy wyszło :D Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  70. agata
    pychotka ciastka :) dziś własnie robilam z 3 latką :P
    dodałam do środka maroladkę wyszło dobre :D
    pozdrawiam i dziękuje za przepis Reszta też jest ciekawa napewno wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  71. Przepis super! Robiłam już podobnie :)
    Wyszło mi tak: bit.ly/18VOZEV Ozdobiłam jabłkiem i czekoladą w posypce i wygląda super! Nie zdradza, że jest z mikrofali, a jest bardzo proste i smaczne :D
    Jeśli się nie ma czasu, a chęć na słodkie to idealne rozwiązanie. No i można dodać co się chce do środka (z dżemem jest przepyszne) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ładnie, szkoda że przypisujesz sobie prawa do mojego przepisu, bo nie podałaś linku zwrotnego do mnie/

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF