Pancakes-naleśniki amerykańskie II.

Pamiętacie o konkursie?
Tutaj zapraszam : klik.


Pancakes - naleśniki amerykańskie II
szklanka mąki (250ml)
jajko
2 łyżki oleju
250ml mleka
łyżeczka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajko roztrzepać w misce.
Dodać mleko z olejem i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cukrem.
Do suchych wlać mokre(do mąki wlewamy mieszankę mleczno-jajeczną).
Dobrze zmiksować i odstawić na 30min.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta.
Smażyć aż pojawią się pęcherzyki i przekręcić na drugą stronę.
Przepis na bardzo podobne pankejki tutaj - klik.


28 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie klasyczne pancakes. Pięknie wyglądają : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że wyszły, ja polecam Ci szczególnie z masełkiem i syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie od kilku dni planuję pankejki, ale z dodatkiem kawy ;-)
    A takie klasyczne z syropem klonowym albo dżemem.. pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. też mam swój ulubiony przepis na amerykańskie pankejki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich nalesników, wyglądają pysznie :-)takie pulchniutkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudnie :)
    Wyobrażam je sobie polane syropem klonowym...:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie naleśnikowe piramidki nigdy nie przestaną mnie zachwycać. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie ujęłaś na zdjęciu ich świeżość - te parujące pancake'i wyglądają niezwykle apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat siostra poprosiła mnie o pankejki w weekend na śniadanie, pewnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie lubię. :) Nigdy z olejem nie robiłam, przeważnie dodaję do ciasta na zwykłe naleśniki, a do pankejków masło. Ale wyglądają obłędnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, jak je je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam mniam mniam ! jem oczami ;d

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajna na smużka unosząca się z nad pankejków.
    Pyszne, lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pancakes chodzą za mną od dawnaaaa! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. wieki nie robiłam klasycznych pankejków. Ślicznie wyglądają :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie równiutkie! Jak Ty to robisz? Masz jakąś specjalną obręcz na patelnię? :p

    OdpowiedzUsuń
  17. no co Ty, łyżkę nalewam zawsze na patelni środek i już :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smażysz je na suchej patelni? Mi zawsze przywierają, więc spryskuję ją olejem (kupiłam sobie specjalnie atomizer do zwykłego oleju rzepakowego ;)) - kalorii niby więcej, ale za to witaminek trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. tak smażę na suchej, mam taką jedną ulubioną patelnię do nalesników ( z biedornki za 10zł) i na niej zawsze się udają, na innych nie koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  20. śliczne te twoje czekoladki! :) Marzą mi się "czekoladowe" foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chciałam zapytać ile wychodzi pancakes z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  22. świetny przepis :)
    pancakes wychodzą bardzo dobre, a z dżemem są wrecz genialne!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger