Red Velvet Cake.

Weekendowa Cukiernia.
Akcja marzec.
Gospodyni Ola.
Amerykańskie ciasto.

Red Velvet Cake
2,5 szklanki mąki
łyżeczka soli
2 łyżki kakao
125 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 jajka duże
szklanka maślanki
łyżeczka ekstraktu waniliowego(dałam cukier waniliowy)
łyżka octu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
ok.0,75kg serka waniliowego

Mąkę, kakao, barwnik i sól przesiać do miski.
Dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem.
Dodać olej, maślankę, ekstrakt/cukier waniliowy i wymieszać.
Suche składniki wsypać do mokrych.
Wymieszać delikatnie łyżką, kręcąc w jedną stronę.
Przygotować formę okrągłą (21-24cm średnicy), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 180st.C.
Tuż przed pieczeniem w szklance łączymy ocet z sodą-powstanie piana, którą dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy i piec przez ok.30min do suchego patyczka.
Jak ciasto ostygnie ściąć górkę z ciasta (okruszki zachować),przekroić ciasto na pół i przełożyć serkiem.
Serek kładziemy też na boki i górę ciasta.
Wierzch ciasta posypać czerwonymi okruszkami.






36 komentarzy:

  1. Prezentuje się oczywiście przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam red velvet cake, Twój wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny kolor tego torcika:) Może i ja upiekę taki do weekendowej cukierni:) O ile zdążę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jeden z najczesciej robionych przeze mnie tortow - nie dosc, ze prezentuje sie efektownie, to jeszcze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wygląda, chętnie wypróbuję w niedalekiej przyszłości:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brdzo elegancki torcik, chetnie sie skusze..

    OdpowiedzUsuń
  7. też kiedyś robiłam, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie wygląda, muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zanim go zrobiłąm to myślałam,ze on 'tylko' ładnie wygląda...po upieczeniu okazało się,że jest nieziemsko pyszny! I za to go lubię...że łączy smak z wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaszalałaś ;)) ..ale efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny kolor, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały, wygląda naprawdę świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny jest :)
    Nie pogardziłabym takim czerwonym kawałkiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda prze-prze-przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mocny, piękny kolor! Naprawdę robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Naprawdę nieziemsko smakowite zdjęcia... :) elegancka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna, soczysta czerwień - red velvet to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Torcik optymistycznie nastrajający. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjny kolor. Piękne ciasto Dusiu!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. jutro właśnie zamierzam robić red velvet cake :D. Twój ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie intensywne kolory w potrawach! Cudowna czerwień! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne ciasto, bardzo podoba mi się ten czerwony kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rewelacyjny kolor ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. rany! takiego mi apetytu na noc narobiłaś! ;C ;d świetnie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Powiem tylko - wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  27. ale wspaniała czerwień :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Że Ty wcześniej ukrywałaś ten kulinarny talent! ;). Ciasto wygląda przepysznie :D.

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepieknie się prezentuje nie to co mój.
    Dusiu jak Ci sie sprawują barwniki w proszku bo właśnie zakupiłam?

    OdpowiedzUsuń
  30. mmmm, wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę w spróbuję zrobić taki...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Polecam barwniki w proszku, bardzo intensywne, ale wszystko mam zawsze od nich pobrudzone wkoło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger