Tosty francuskie z dżemem truskawkowy.

W końcu ubrałam płaszcz.
Bieszczadzką chustę.
A nie szalik.
Widziałam morze przebiśniegów.


Tosty francuskie
4 kromki chleba (może być czerstwy)
jajko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania
dżem truskawkowy

Wymieszać mleko z jajkiem, szczyptą soli i łyżeczką cukru.
W mieszance zanurzać kromki chleba, ale nie za mocno.
Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i polać dżemem.

40 komentarzy:

  1. Mam sentyment do takich tostów od czasów studenckich :)
    Z dżemem truskawkowym na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpusta. No inaczej tego nazwać nie można. Czysta rozpusta :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tosty z patelni:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tosty francuskie! Twoje wyglądają rewelacyjnie : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakos mało tego dżemu

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy dlatego nie podaję proporcji, każdy daje tyle dżemu ile lubi.

    OdpowiedzUsuń
  7. wydaje się proste i mało skomplikowane, bez jakiś szczególnych składników, a mi zawsze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, możnaby jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamarzyły mi się teraz takie tosty... :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile masz lat ?

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsze, najsmaczniejsze, najszybsze i najprostsze :)

    zazdroszczę, że już mogłaś się tak lekko ubrać...ja jeszcze opatulona szalikiem chodzę, ale mam nadzieję, że to już niedługo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimie a imię posiadasz? czy to spis powszechny:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak chciałam wiedzieć bo gotujesz apetycznie i smacznie. Poza tym jestem innym anonimem i przepraszam za to....
    jestem Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe tosty.Świetne śniadanko:)
    Dusiu,ja też w płaszczyku chodzę:)
    I apaszce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie tosty, ale ja je jem na słono, te też muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ukochane danie z dzieciństwa, choć teraz też je bardzo często robimy, gdy nie ma "weny", żeby kombinować coś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam tosty francuskie! A jakie urocze serduszko pojawiło się na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Serduszko tostowe mnie rozczuliło. I ten dżem truskawkowy ;>

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności :) A wiosnę czuć już chyba wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
  20. francuskie tosty znakomite :).

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudne śniadanie. Do tego kawa i nic mi nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  22. chyba sobię takie zrobię rano. albo może już teraz? super

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie koniecznie z wieśniaczkiem albo twarożkiem, ale z dżemem też smacznie :D Pysznie wyglądają ^^

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham takie tościki, jednak przeważnie wybieram wersję wytrawną np. z podsmażanym boczkiem:))

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojej, tak lubię tosty francuskie, a dawno nie robiłam... Dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne, dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychotka są takie tosty, nawet nie dawno je robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy takich nie jadlam. :) zazwyczaj jadam tradycyjne bez jajka

    OdpowiedzUsuń
  29. taki chlebek lubię też na słono, usmażony w dużej ilości jajku :) ale Twoja wersja też mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię takie tosty, mój syn kiedyś wymyślił bym mu je zrobiła - i tak zostały u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Och uwielbiam je!!! Zrobię sobie jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Apetyczne, ale zawsze, zawsze jak tu wchodzę, to najbardziej apetyczną rzeczą (osobą) jest na tej stronie Pani :) Z przyjemnością utożsamiam Panią z pysznym jedzeniem. Pozdrawiam i gratuluję bloga :)

    Nata

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziękuję serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  34. Jakie ładniutkie tosty :) sama ostatnio kupiłam nowy toster więc skorzystam z tego przepisu możę już jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  35. mam takie same talerzyki, najbardziej lubię na nich jeść - proste i fajne :)) a tosty uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger