Suflet bananowy.

Góra Gradowa.
Długa. Stara rzeźnia.
Spacery.
Długie i dłuższe.

Suflet bananowy
2 jajka
2 banany
pół tabliczki czekolady
łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
łyżka mleka
3 łyżki cukru
laska wanilii (do kupienia tutaj)
masło (do wysmarowania formy)
4 łyżeczki cukru(do wysmarowania formy)

Kokilki wysmarować masłem i oprószyć każdą kokilkę łyżeczką cukru.
Banany z mlekiem zmiksować na papkę.
Wyjąć ziarenka z wanilii i dodać do bananowej papki.
Dodać mąkę oraz 2 żółtka i zmiksować razem.
Na koniec dodać pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy.
Napełnić masą 4 kokilki.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku 18-20min.
Podawać na ciepło z cukrem pudrem w kokilkach lub wyjęte na talerzyku.

Tak wygląda opakowanie z wanilią, którą dostałam w ramach testowania od aledobre.pl
Wanilia to niezwykle aromatyczna i słodka przyprawa. O niezwykle czarujących małych ziarenkach.

36 komentarzy:

  1. Bananowe *.* Smakowicie wyglądają, aż znowu mam ochotę na bananowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Boze ! daj mi wreszcie schudnac bym mogla wtrabic takie cudo choc raz ! :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale! A zdjęcie z cukrem pudremw akcji,... cudne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudo, musi być naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne zdjęcia, a sam suflet pięknie podany :)
    Miłego weekendu majowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego sufletu jeszcze nie robiłam, chyba najwyższy czas! ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny, pyszny i slicznie zaprezentowany...zjadloby sie z przyjemnoscią.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam żadnego sufletu... Ale jak tak patrzę na te zdjęcia to nachodzi mnie na niego ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne! Dusiu, dodasz banerek akcji? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym spróbowała :) Jak z bananem to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm, pycha, chętnie zjadłabym taki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Puszysty i delikatny? Powiedz, że taki był:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Stesknilam sie za Gdanskiem. A suflet tez bym zjadla.

    OdpowiedzUsuń
  14. nie jestem fanką bananów, ale Twojego sufletu bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie przepadam co prawda za bananami, ale skusiłabym się na taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko co ma banany biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny suflet. Nigdy nie jadłam.
    A Górę Gradową lubię :) Świetne widoki. A ja mam na nią widok ze szkoły ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. wspaniały suflet! muszę sobie zapisać przepis do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę być pyszne. I aż żałuję, że nadal nie mam kokilek na suflety :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda BARDZO apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. może nie są tak idealne, jak pod linijkę, ale są naprawdę wspaniałe.
    a prawdziwa wanilia nadaje im wyrafinowania.
    cudowne, bananowe na domiar tego. super ;]

    OdpowiedzUsuń
  22. Hm piszesz mi po raz 3 o jakiejś weryfikacji obrazkowej, a ja po raz kolejny pytam: o co chodzi? Nie wiem co to i dlaczego/jak mam usunąć?

    OdpowiedzUsuń
  23. Ukradnę Ci jeden suflecik,dobrzeee?
    :D
    Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Niesamowicie kuszący suflet, uwielbiam banany i czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie wspaniałe wyszły!:)

    OdpowiedzUsuń
  26. nigdy nie robilam sufletu, a niedobrze widze, bo chyba niebo w gebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam suflet bananowy z czekoladą :) Tylko robię z innego przepisu, polecam

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze chciałam zrobić suflet. Ale tak w sumie, to czym się on różni od chlebka bananowego? Małą ilością mąki - to zauważyłam. Ale ciekawa jestem smaku. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek robiłam raz i nikomu nie smakował, suflet świetny jest o wiele delikatniejszy, to jest jakby niedopieczone ciasto takie mięciutkie i rozpływająca się czekolada na ciepło obłęd:)

      Usuń
  29. Dusia szaleje ;) a ja ostatnio duże tyły zanotowałam :)
    nigdy nie jadłam sufletu ale Twój wygląda suuuper !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger