Kruche ciasto z rabarbarem i rosą.

Ćwierkanie.
Wróbelków.
Lekki wiaterek.
Błękitne niebo.
Poranek.

Kruche ciasto z rabarbarem i rosą
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany

Beza:
5 białek
100g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek. 
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.



34 komentarze:

  1. uwielbiam kruche ciasto! a w takiej wersji to już rozkosz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam wielka ochotę na taką bezową piankę:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Na pewno trzeba spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie byłabym sobą gdybym nie napisała, że zjadłabym wszystko raz dwa! ; ) pycha, chce mi się takiego ciacha ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie :) na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada. A lekkiego wiaterklu zazdraszczam - tutaj dmucha z predkoscia 60 km/h :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tej pory jadłam tylko sernik z rosą :)
    ale ciekawy przepis, z chęcią bym wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z rosą, ba nawet nie jadłam. Czas w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm! Aż mi ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie ciacho w towarzystwie śpiewu wróbelków - rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. musi byc delikatne i pyszne ,az slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Delikatne połączenie, a kropelki rosy są śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Idealny sposób na wykorzystanie rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  14. zjadłabym!
    ostatnio pokochałam rabarbar na nowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne ciacho:)
    P.S. Mam taki sam fartuszek:)Ślicznie Ci w nim:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasta zawsze smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jadłam sernik z rosą ale z rabarbarem jeszcze nie, wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja tam się nie znam, ale słyszałam, że wróbelki są na wymarciu, bo wypierają je gołębie. A ciasto bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. gdzie nie obroce glowe- rabarbar ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Świetna propozycja, bardzo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyglądają te kropelki rosy :) A samo ciasto bardzo apetyczne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mi rosa nigdy jeszcze nie wyszła ...ale wszelakie ciasta z rabarbarem uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chciałam ostatnio taką piankę na jabłeczniku zrobić, to mi wyszedł omlet i to dosłownie :) Do tej pory głowię się jak to się mogło stać :/

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam :) cudowne ale rosa to mi się nie pokazała:)))

    OdpowiedzUsuń
  25. Pyszne, zrobiłam dzisiaj :)
    Niestety, nie pokazała się rosa, co nie przeszkadza rodzinie kroić wielkich kawałków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rosa wychodzi po kilku godzinach najchętniej :) cieszę się, że smakuje, może jakieś zdjęcie? :)

      Usuń
  26. Czy bez termoobiegu też się upiecze? Mój piekarnik to kawałek blachy z grzałką;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować, ale wtedy temp. niech będzie 180 st.C.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger