Szaszłyki klasyczne.

Dzisiaj wieczorem.
Kończy się konkurs.
Link{tutaj}.

Szaszłyki klasyczne
0,5kg piersi z kurczaka
papryka
2 cebule
ok.300g pieczarek
ulubiona przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
opcjonalnie:
sos czosnkowy z miodem (do kupienia aledobre.pl)

Mięso pokroić w kostkę.
Wymieszać z przyprawami.
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę w krążki grube, albo trójkąty.
Jeżeli pieczarki są większe to przekroić.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 30min. przed nabijaniem składników.
Następnie nabijać naprzemiennie mięso, paprykę, cebulę i pieczarki.
Smażyć na grillu, na patelni grillowej lub piec w 180st. przez ok.30min.
Jako maniak czosnku jadłam z sosem czosnkowym z miodem, który wygląda tak:
Jest to bardzo słodki, miodowy sos o ciemnej barwie z wyraźną nutą czosnku. Idealny do dań grillowanych, jako sos czy marynata.

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam grillowane szaszłyki! Są takie nieskomplikowane, a wyglądają i smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlatego lubię sezon grillowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ciekawa propozycja. A poza sezonem grillowym do piekarnika!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sosik mnie bardzo zainteresował. Szaszłyczki pierwsza klasa! Bardzo proszę o oznaczenie przepisu zgodnie z zasadami akcji Grill 2012, wówczas zaakceptuję :) Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne szaszłyki!
    A sos czosnkowy z miodem używam nie tylko do grillowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię identyczne szaszłyki, takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne, mam ochotę na grilla ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają wyśmienicie! a ten sos... mmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie te klasyczne najlepsze!:) oj zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ajjjj! aż ślinka cieknie ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. O, nie wiedziałam że jest sos czosnkowy z miodem! Zaintrygowałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje podstawowe składniki do szaszłyków:) papryka, pieczarki, cebula i mięcho:) ale fajnie smakuje też w tym zestawieniu cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szaszłyczki wyglądają pysznie .

    OdpowiedzUsuń
  14. Grillowe jedzonko :D Mimo, że dla mojego brzuszka trochę za ciężkie, to lubię zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  15. czasami robie takie na patelni grillowej ;

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam ten sos :D a szaszłyki wyglądają apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię sos BBQ, ale bez wyraźnej nuty czosnku. Do kurczaka jest wprost idealny!

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  18. Szaszłyki są pyszne :) Lubię z grilla, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie, fajnie z tym sosem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szaszłyczki są rewelacyjne! Idealny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj też takie jadłam, tylko były jeszcze z bananem - pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  22. dzisiaj zrobilam !! pyszne wyszly:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Już takie jadłam;-) Super przepis,zwłaszcza że prostota bywa najlepsza
    M.Z.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger