Szwedzki letni tort Weekendowa Cukiernia.

Jako gospodyni Weekendowej Cukierni w maju zapraszam na:

Szwedzki letni tort
by Nigella Lawson "Kuchnia. Przepisy serca z domu"
Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
250ml tłustego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
3 jajka
250g cukru
90ml świeżo zagotowanego wrzątku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki
masło do natłuszczenia formy

Na wierzch tortu:
ok.750g truskawek
2-3łyżeczki cukru
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzać wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu.
Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). 
Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.

Przygotowanie spodu:
Energicznie utrzeć jajka z cukrem, na puszystą masę.
 Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. 
W oddzielnej misce zmieszać proszek z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny.
 Dno foremki wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
 Przelać ciasto do foremki i piec w 180st.C przez ok.30min. 
Ostudźić ciasto po upieczeniu.

Wierzch tortu:
500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące.
 Ubić kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.

Wykonanie:
1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego.
Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. 
Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami.
Jeżeli dołączycie do akcji, a warto bo tort jest przepyszny :), dodajcie tutaj swoje przepisy.

59 komentarzy:

  1. kusił mnie ten przepis w "Kuchni" wielokrotnie:))) prezentuje się przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mogłabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamo, ale mniamuśny, ja go pożądam bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda absolutnie bosko!!! Wszystkie inne desery nie mają przy tym torcie szans.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale genialnie wygląda :)! A że ciasto na biszkopcie wydaje się być 'lekkie' to zaloże się, że pochłonęłabym z połowę :)
    Ja dopiero się do niego przymierzam, może uda mi się zrobić już z polskimi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kremowo i truskawkowo. To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm! lekko i pysznie w sam raz na te upały ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i bardzo kuszące to Twoje ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  9. też mnie kusi ten przepis, ale niestety nie spotkałam się jeszcze z naszymi polskimi truskawkami, poczekam i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny tort ! będę miała okazje zrobić do na Dzień Matki ;)
    Zapraszam do mnie http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz niesamowicie :) Chyba zaraz pobiegnę do sklepu po truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Totr jest niesamowicie pyszny, wiem, bo też już go robiłam i polecam każdemu!! Jest bajeczny i z wyglądu i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Boski! Muszę jak najszybciej zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  14. W przekroju prezentuje się jak najlepszy kawałek letniego ciasta. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Absolutnie fantastyczny, nie sposob sie oprzec.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiła go trzy miesiące temu moja koleżanka. Dla mnie był za słodki i nie mogłam zjeść więcej niż jeden mały kawałek. Ale łasuchom polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bosko!! Chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda! Podobny do truskawkowego tiramisu, które kiedyś robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetnie się zapowiada ten tort, a te truskawki... Też bym już zrobiła, ale liczę, że uda mi się wykorzystać moje własne truskawki jeśli zdążą urosnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie Ci wyszedł .Z tymi truskawkami musi fantastycznie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda przepysznie, ja już nie mogę się doczekać truskawek u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  22. jak smakowicie wygląda... no przepyszota :) uwielbiam truskawki w każdej postaci :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. o matko ale nabrałam ochoty!
    bardzo pysznie wygląda <3

    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. zakochalam sie! Powaznie! Jest przecudowny!

    OdpowiedzUsuń
  25. O tak, rewelacyjny Ci ten torcik wyszedł! I te zatopione w śmietanie truskawki... Place lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bardzo letnio i wakacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dusiu, jaki piękny!
    widać, ile serca w niego włożyłaś. cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  28. Oczywiście truskawki są bliskie mojemu sercu ;) więc torcik musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  29. ale to świetnie wygląda i tak samo pewnie smakuje :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  30. o jeny wygląda obłędnie! dla bioder nie jest zbyt dobry, ale jaka uciecha dla brzuszka. :)))

    OdpowiedzUsuń
  31. jestem właścicielka owej książki, widziałam przepis i sama miałam na niego wielką ochotę ;]

    Zapraszam do zabawy: http://shyfullka.blogspot.com/2012/05/majowka-w-moim-maym-raju-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  32. No wreszcie jakis przepis w tej akcji. Tort fajny, typowy swensson jak my tu w Szwecji mowimy

    OdpowiedzUsuń
  33. dobrze sie prezentuje i na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  34. oh jaki cudny ten torcik, świetnie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale kuszący, chyba najbardziej przez te truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  36. jak malowany :) oj kusisz, kusisz

    OdpowiedzUsuń
  37. też uważam, że torcik był pyszny :) u mnie też wkrótce pojawi się na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Oszałamiająco piękny! Teraz będę śnic o truskawkach otulonych kremówką.....ach.... :)

    OdpowiedzUsuń
  39. oj kusi już samym wyglądem:) pozdrawiam i zapraszam do siebie:):)

    OdpowiedzUsuń
  40. Popełniłam go dzisiaj i jest najlepszy na świecie...dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Ja też go zrobiłam, jest obłędnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger