Weekendowa Cukiernia - MAJ Dusiowej.

Skoro wiecie, że maj to mój ulubiony miesiąc chciałabym zaprosić Was do udziału w Weekendowej Cukierni, gdzie w tym miesiącu jestem gospodynią. 
Proponuję Wam przepis na:
SZWEDZKI LETNI TORT 
Nigella Lawson „Kuchnia-przepisy serca z domu”
Podaję przepis :
Krem waniliowy:
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
250ml tłustego mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
3 jajka
250g cukru
90ml świeżo zagotowanego wrzątku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki
masło do natłuszczenia formy

Na wierzch tortu:
ok.750g truskawek
2-3łyżeczki cukru
500ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzej wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu, mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować). Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.

Przygotowanie spodu:
Energicznie utrzyj jajka z cukrem, na puszystą masę. Następnie dolej wrzątek, stale ale delikatnie mieszając. W oddzielnej misce zmieszaj proszek z mąką i wsypuj stopniowo do jajecznej mieszaniny. Dno foremki wyłóż papierem a boki wysmaruj masłem. Przelej ciasto do foremki i piecz w 180st.C przez ok.30min. Ostudź ciasto po upieczeniu.

Wierzch tortu:
500g truskawek przesyp cukrem i zostaw na jakiś czas, aby stały się błyszczące. Ubij kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.

1/3 ubitej śmietany dodaj do ostudzonego kremu waniliowy.
Przekrój ciasto na 3 warstwy i przełóż 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem. Na wierzch tortu rozłóż ubitą kremówkę i ozdób pozostałymi truskawkami.

Sprawicie mi ogromną radość, jeśli przyłączycie się do wspólnego pieczenia tortu i wstawicie swój przepis do akcji na Durszlaku. Wszystkich serdecznie zapraszam :)



22 komentarze:

  1. Ja się chętnie przyłączę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj przepięknie wygląda i te truskawki.... Mam nadzieję, że uda mi się dołączyć do wspólnego pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  3. co tu dużo mówić, Nigella zawsze serwuje przepisy pierwsza klasa, a wszystko co szwedzkie mimo nie szczędzeniu na maśle, jajkach czy mleku jak zwykle, pyszne ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję Ci za Twój komentarz i słowa wsparcia. ;*
    mam nadzieję, że odnajdę w końcu tę siłę, o której mi piszesz...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie, bylebym o tym pysznym torcie nie zapomniała jak się truskawki pojawią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno się przyłącze tylko muszę zapolować na truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj jakie wspaniałości! już skomlę przy monitorze z rozkoszy. Pycha i chętnie sobie (nam)coś takiego zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Chetnie dolacze do majowego pieczenia, bo do tego tortu przymierzam sie od jakiegos czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej. Świetny wybór i smakowicie wyglądające ciasto.
    Jak tylko domowy remont mi na to pozwoli to chętnie dołączę się do wspólnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie się przyłączę, to musi być coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przecudnie ,a do tego te truskawki .Pychota

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja juz sie przylaczylam, ale moj przepis jeszcze oczekuje na dodanie. Co tak wolno!
    Tort szwedzki, no no. Truskawki to ulubiony owoc w Szwecji no i oczywiscie "vanilisås"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak szybko zrobiłaś :) Ja niestety nie zarządzam nad przyjęciem przepisu, a organizatorka na urlopie jest:)

      Usuń
  13. Na pewno będzie pyszny, spróbuję go upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. już się nie mogę doczekać, aż go zrobię, poczekam jeszcze tylko trochę na świeże truskawki

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam dość istotne pytanie - mogę się przyłączyć robiąc to ciasto w obojętnie który majowy weekend?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście byle majowy, byle nie zmieniać przepisu zbyt mocno :) zapraszam serdecznie, będzie mi miło :)

      Usuń
    2. Super :) To zrobię G. niespodziankę na urodziny :D

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger