Zielona quesadilla.

Maj.
Mój ulubiony.
Miesiąc konwalii i lilaka.
Miesiąc kolorów.
Miesiąc moich urodzin.

Zielona quesadilla
tortilla pełnoziarnista
pół małej cukinii
3 łyżeczki pasty z kolendry (do kupienia tutaj)
szczypta soli i pieprzu
3 łyżki startego sera

Tortillę smarujemy pastą z kolendry.
Na to wykładamy pokrojoną w plasterki cukinię.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy startym serem.
Placek zwijamy na pół, aby nasza zawartość była w środku.
Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i czekamy aż ser się w środku rozpuści, a tortilla nabierze ładnych rumianych pasków.

Tak wygląda pasta z kolendy, którą dostałam od aledobre.pl
Pasta jest mieszanką świeżej kolendry. W składzie znajdziemy także czosnek, kumin, trawę cytrynową czy limonkę. Bardzo aromatyczna pasta, stosowana jako dodatek do mięs czy ryb (tych grillowanych też), ale także jako składników dipów. Przypomina nieco pietruszkę, ale ma bardzo wyrazisty smak. Oczywiście pasta nie zawiera konserwantów.
Dusi nie posmakowała, jak lubię pietruszkę tak kolendry niestety nie, za to pozostałym domownikom smakowała.

26 komentarzy:

  1. Takie szybkie danie a wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd pełnoziarnista tortilla? ^^

    Wygląda cudnie, ja tam każde zielsko poza magi i oregano wielbię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W biedronce :) są też szpinakowe i pomidorowe.

      Usuń
    2. Dzięki, teraz wiem, czego zapas zrobić w najbliższym czasie! :)

      Usuń
  3. Lubie takie dania: proste, pyszne i... zielone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaa już rozumiem, zmieniłam, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego zielonego cuda jeszcze nie jadłam. Wygląda apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. to danie zawsze mnie zachwyca ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie tortille! A dzisiaj zrobilam Twoj wczorajszy suflet, z malymi modyfikacjami, ale wyszedl pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi bardzo smakowal! Ale moim rodzicom jakos nie bardzo, oni nie są fanami tego typu wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. om nom nom! a napisy jak najbardziej ok!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetycznie wygląda, na pewno wypróbuję:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda smacznie, muszę wypróbować przepis :) też mam urodziny w maju, najlepszy miesiąc! :) buziak :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Maj tak pięknie się zaczął, na Twoim talerzu też :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają smakowicie :) uwielbiam takie przekąski !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. też uwielbiam maj, świeży i zielony, jak Twoja dzisiejsza quesadilla :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, co nie wejdę na Twojego bloga, to zobaczę coś co mnie zaskoczy i sprawi, że szybko zrobię się głodna ; P

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna jest ta wersja quesadilli. Jak będę robić następnym razem, to zrobię ją właśnie tak:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł na tortillę, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. doskonale wygląda, widzę po składzie że musi być ożeźwiająca w smaku mmmm

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda naprawdę smacznie! Uwielbiam cukinie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger