Konkurs z Chatą Wieśniaka.

Wiem, że bardzo lubicie konkursy, dlatego we współpracy z Chatą Wieśniaka postanowiliśmy zorganizować konkurs, w którym do wygrania będą 3 opakowania makaronu Exclusive Wiejski Durum, o którym możecie poczytać zarówno na stronie sponsora {klik} jak i w poście tutaj {klik}. Oprócz makaronów w paczce znajdą się też opieńki z czosnkiem (bez konserwantów).
Zadanie konkursowe
1. Proszę o napisanie w komentarzu o zdrowotnych właściwościach jaj przepiórczych. Podpowiedzi szukajcie na stronie sponsora. 
2. Proszę o polubienie mojego profilu na facebook'u - klik
3. Polubieniu profilu Chaty Wieśniaka - klik 
(nie zapomnijcie podać jako kto lubicie)

Konkurs trwa do 26.06.2012 włącznie. Zwycięzca zostanie wybrany poprzez losowanie.

39 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłoszę się :)
    Jaja przepiórcze:
    - zawierają wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko,
    - bogate w składniki fitoodżywcze żółtko,
    - jajko przepiórcze mam mało tłuszczów, a za to więcej aminokwasów,
    - zawiera mikroelementy: żelazo, miedż, cynk,
    - witaminy z grypy B,
    - źródło fosforu,
    - nie zawiera cholesterolu LDL,
    - rewelacyjnie sprawdzają się u diabetyków i odchudzających się,
    - wykazują działanie antydepresyjne, poprawiają samopoczucie,
    - można je stosować do masek na włosy - zapobiegają ich rozdwajaniu,
    - nie wywołują reakcji alergicznych,
    - podobno mają właściwości antybakteryjne i antynowotworowe,
    - bdb nadają się dla osób z anemią,
    - witamina D zapobiega krzywicy.
    Lubię jako: Magdalena Z

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
    Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.

    Lubię jako Kobiecemysli

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    lubię jako: Agata Konopka
    agata.17ko@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłaszam się:)
    Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Polubione jako Monia Gotuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja niestety nie mam facebooka, ale jaja przepiórcze prócz tego, że są źródłem żelaza i wielu witamin z grupy B są także przepyszne i smakują zupełnie inaczej niż jajka kurze. Do tego są mniejsze i fajniej wyglądają w lodówce:P
    Pozdrawiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz mają lepszy smak.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych, mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako Aneta Patora

    OdpowiedzUsuń
  8. Poza tym, co zostało napisane już wyżej przez innych uczestników zabawy jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

    obserwuję jako Joanna Chmiel
    kulinarnesmaki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako Anna Loska
    anna.m.loska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię jako Przepiśnik Agnieszki
    agnieszka.wojtowicz88@gmail.com

    "Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne."

    OdpowiedzUsuń
  11. W mojej diecie nie ma miejsca na makaron, ale życzę wszystkim powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. "Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne."

    Polubiłam jako Paulina Caban
    paulina-caban@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja coreczka nie lubi jajek. Probowalam podac jej kurze jajka od szczesliwych kur z podworka na rozne sposoby, az sprobowalysmy raz przepiorcze jajeczka....

    O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych obok niezastapionego ogorka na oczach ;-)
    W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.

    Nie tylko ladne, ale tez bardzo odzywcze ;-)

    Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów,a ktora z nas nie marzy o lsniacych wlosach jak z reklamy??? Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak, czyli nawet nasz ukochany chetnie powinien sie na nie skusic ;-)
    Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące, czyli kolejny bonus ;-)

    Lubie - Joanna Keeler z coreczka
    joanna.keeler@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    lubię jako Agnieszka Insińska :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiórcze jaja są i smaczniejsze i zdrowsze. Kurze są większe i bardziej popularne, ale to przepiórcze nie wywołują reakcji alergicznej i można je jeść, nie przejmując się „złym cholesterolem” i miażdżycą. Poza tym są lekkostrawne i małokaloryczne.
    Jaja przepiórcze to nieoceniony zastrzyk składników potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Walory smakowe i zdrowotne znajdziemy zarówno w białku jak i w żółtku. Jajka przepiórcze zawierają wysokowartościowe, łatwo przyswajalne białko i bogate w składniki fitoodżywcze żółtko. Przepiórcze w porównaniu z kurzym ma mniej tłuszczu, za to więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B.
    Jaja przepiórcze to źródło przyswajalnego fosforu, którego trudno szukać w jajach kurzych. W jajach tych jest brak szkodliwego cholesterolu . Poza tym:

    -Białko jaj przepiórczych działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie
    -W przepiórczych ukryta jest moc afrodyzjaku
    -Są niezbędne w diecie odchudzającej, ponieważ poprawiają przemianę materii
    -Wykazują działanie antydepresyjne, gdyż poprawiają samopoczucie i dodają energii
    -Maski i odżywki do włosów z jaj przepiórczych wzmacniają strukturę włosów, chroniąc końcówki przed rozdwajaniem.

    Lubię na FB jako Joanna Białecka
    kabanos_25@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  16. Cytując za stroną www.chatawiesniaka.pl: "Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne."

    Lubię na FB jako Monika Czapiewska
    m.czapiewska@onet.pl
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cytuję za sponsorem:
    Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
    Polubiłam jako Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. 1.są trzy razy smaczniejsze gdy zna się ich właściwości zdrowotne.
    2.pomagają w leczeniu anemii, cukrzycy, bronchit, choroby wątroby i nerek, amnezji i bólu głowy.
    3.W jajkach przepiórczych zawiera się 5 razy więcej potasu, 4,5 razy więcej żelaza, 2,5 razy więcej witamin B1 i B2, w porównaniu do kurzych jajek.
    4.są szczególnie korzystne dla dzieci ze względu na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia alergii, w porównaniu do kurzych jajek.
    pozdrawiam Sylwia Włodarska

    OdpowiedzUsuń
  19. co za leniwe dziewuchy,powklejaly se ze strony i basta,a ja se poczytalam i widze,ze to takie male jajeczka duzego kalibru razenia,w sensie pozytywnym oczywiscie,lecza prawie wszystkie choroby i do tego z trzech wlosow daja ci konska grzywe,matko nic tylko leciec do sklepu i je zakupic,nie jadlam przyznaje,ale co mi szkodzi....co mnie nie zabije to mnie wzmocni,co ,nie?Maja38. Marzena_john@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaja przepiórcze są zdrowe bo:
    - mają więcej składników odżywczych niż jaja kurze - no i lepszy smaczek
    - mają więcej aminokwasików egzogennych (to działa na tarczycę więc powinnam się nimi opychać)
    - mają mniej tłuszczyku niż jajo kuraka
    - mają niską zawartość cholesterolu
    - mają dużo żelaza i miedzi ale i karotenu i witaminek z grupy B
    - ich białko nie uczula jak białko jak od kuraków
    - ich białko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Nic tylko się opychać tymi pięknościami - bo wyglądają też lepiej niż jaja kuraka :)

    Lubię jako Małgorzata Gasek ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaja przepiórcze posiadają następujące właściwości:
    - są zdrowsze i bogatsze w odżywcze składniki od jaj kurzych,
    - mają lepszy smak,
    - zawierają więcej aminokwasów egzogennych(metionina, treonina),
    - mają mniej tłuszczu niż jaja kurze,
    - zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz cechują się najniższą zawartością cholesterolu,
    - są bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12),
    - mają najwyższą zawartość przyswajanego fosforu,
    - zazwyczaj są nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych,
    - białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Polubiłam profile jako Marika Wojciechowska. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. gram jaja przepiórki, w porównaniu ze zwykłymi kurczaka, zawiera pierwiastki śladowe
    oraz witaminy: żelaza - ponad 4 razy więcej witaminy A - więcej niż 2,5
    razy, a miedzi - o 2,2 razy, witamina B1 - 2,8 razy, kobalt - 2,2 razy,
    Witamina B2 - 2,2 razy, fosfor - 4,5 razy, potasu - 4,5 razy. Jaja przepiórcze można stosować w diecie i w leczeniu różnych chorób: niedokrwistość, podwyższony cholesterol lub niskie ciśnienie krwi, oraz silne bóle głowy, oraz - obniżona odporność, na tle tego, co z reguły jest podwyższoną wrażliwość na choroby układu oddechowego,tendencja do przewlekłego zapalenia oskrzeli i płuc, astmy i gruźlicy
    zatrucia a również choroby przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i zapalenie trzustki. W zaburzeniach układu nerwowego, niedokrwistość, cukrzycy wykazały niezaprzeczalny pozytywny wpływ z korzystania z przepiórczych jaj. Chorym na cukrzycę, na przykład, zaleca się jeść sześć jaj w tygodniu. Ilość glukozy we krwi, takie leczenie może zmniejszyć o 2 jednostki. Niektórzy ludzie wyjaśniają ten wspaniały efekt terapeutyczny jako autosugestię. Jednak obserwacje pozwalają lekarzom twierdzić, że jaja przepiórcze są bardzo cenne i może polecić ten produkt jako terapię dietą w różnych chorobach i żywienia zaburzenia dzieci i dorosłych, jak i dla osób mieszkających na terenach
    środowiska przemysłowego i osób narażonych na radioaktywnych napromieniowania, gdyż jaja przepiórcze przyczyniają się do usunięcia radionuklidów z organizmu. Korzystanie z jaj przepiórczych w połączeniu z dietą, pomaga na wzmocnienie odporności i naprawy gospodarki i poprawy metabolizmu
    człowieka, co bardzo ważne, ponieważ w różnych chorobach oraz w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia w ogóle. Ze względu na wysoką, w porównaniu z innymi produktami, fosfor, jaj przepiórczych jest również dobrym stymulantem. Jaja przepiórcze, jako produkt dietetyczny, jest łatwo
    wchłaniany, nie powodując żadnych negatywnych skutków, o czym świadczą dane medyczne obserwacji.
    Fosfor zawarty w jajach przepiórczych stymuluje sprawność umysłową rozwoju, zwiększenie pamięci i szybszy rozwój inteligencji u dzieci i młodzieży.

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Profile lubię jako Lorcia Ore

    OdpowiedzUsuń
  25. Pierwszym głównym składnikiem makaronu Exclusive Wiejski Durum są jaja przepiórcze, na 1 kilogram mąki użyto 24 jaj.
    Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako Anna Pitala.
    11lip85@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako Danuta Pi.

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz mają lepszy smak.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych, mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Magda Perlińska-Teresiak
    kulinarnapiniata.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Mają niezwykle cenną zaletę - nie wywołują alergii. Polecane są przy skazie białkowej. Przypisuje się im również właściwości lecznicze. Przepiórcze jaja polecane są zatem osobom chorym na astmę, anemię, mającym owrzodzenie przewodu pokarmowego i nadciśnienie. Istnieją również przypuszczenia, że zawierają one składniki regenerujące organizm po wcześniej przebytej chorobie, aczkolwiek nie są one na razie potwierdzone żadnymi badaniami. Obecnie badania prowadzone są na całym świecie. Porównując jajko przepiórcze z jajkiem kurzym, to skład chemiczny tego pierwszego jest o wiele bogatszy. W jaju przepiórczym więcej jest aminokwasów, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Mają też w sobie sporo witamin.

    OdpowiedzUsuń
  29. - nie zawierają szkodliwego cholesterolu
    - zawierają więcej mikroelementów(żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu niż jaja kurze
    - są znakomitym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny
    - pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby
    - mają korzystny wpływ na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania
    - znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
    - białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne

    Katarzyna Woźniak
    wozniak.katarzynaa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię jako Eliza Olczyk
    a co do przepiórczych jajeczek, to:
    - są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze
    - lepiej smakują niż kurze jaja i są mniejsze i bardziej nakrapiane :D
    - zawierają więcej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina)
    - mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    - jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    - bogate źródło żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12). (w sumie to magnesy możemy przyciągać od żelaza w jajkach ;))
    - mają najwyższą zawartość przyswajanego fosforu (a od fosforu możemy robić za lampki nocne :D)
    - dla osób uczulonych na białko jaj kurzych są dobrą alternatywą
    - Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaja przepiórcze są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Sa zdrowsze bo mają więcej ważnych składników odżywczych za to mniej wad, których nie brakuje kurzym jajom. Mają też zdecydowanie lepszy smak.Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze - nie zawierają szkodliwego cholesterolu.Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
    Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
    Lubię jako Piotr Białecki
    piotrbialecki@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Te małe nakrapiane jajeczka przewyższają tradycyjne jajka zarówno pod względem zdrowotnym jak i smakowym.

    ->Jajka przepiórcze posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poz tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury.
    ->Zawierają mniej łuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie :)
    ->Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Kurze są dosyć częstym problemem alergików, dlatego zwłaszcza oni doceniają te kolorowe jajeczka.
    ->Poprawią samopoczucie i działają antydepresyjnie.
    ->Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i nieocenione walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego smaku :)
    ->Jajka przepiórcze uznawane są za silnie działający afrodyzjak.
    *Bonusem jest działanie regeneracyjne. Maska na włosy przygotowana z jaj przepiórczych pozostawia je jedwabistymi i gładkimi :)

    Lubię na fb :kasia o.
    Obserwuję przez Google :Kaja
    kajeczka@gg.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Melduje się.

    Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię na FB jako: emila. k.
    obserwuje jako: emilla.2421
    mail.: emilla.2421@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Głównie ze strony :)
    Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako: Anna Sękulska
    email: anulkakor3@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Skład chemiczny jaja przepiórczego jest znacznie bogatszy od tradycyjnie spożywanych jaj kurzych. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych (metionina, treonina)i przy tym mniej tłuszczu. Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością. Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych. Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak.

    Lubię jako: kocie-smaki
    email: gosia@kocie-smaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  36. Jaja przepiórcze:
    - Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    - Są bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B.
    - mają najwyższą zawartość przyswajanego fosforu.
    - Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

    Lubię jako TheDoliouse
    wiktorias@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. "Jaja przepiórcze są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze oraz charakteryzują się lepszym smakiem.
    Zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina) mają natomiast mniej tłuszczu niż jaja kurze.
    Aminokwasy te odgrywają ważną rolę rolę w procesach syntezy hormonów tarczycy i nadnerczy.
    Ze wszystkich gatunków jaj, to właśnie jaja przepiórcze zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu.
    Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12).
    Jaja przepiórcze mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych.
    Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych.
    Białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne."

    lubię jako Joanna Święcicka-Łupiniec
    aisha603917872@interia.pl
    http://sisterskitchen.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  38. Jaja przepiórcze:
    -są zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze niż jaja kurze
    -charakteryzują się lepszym smakiem
    -zawierają wiecej aminokwasów egzogennych (metionina, treonina)
    -mają natomiast tłuszczu niż jaja kurze
    -zawierają najwięcej fenyloalainy i tyrozyny oraz najniższą zawartość cholesterolu
    -są bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12)
    -mają ponadto najwyższą zawartość przyswajanego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych
    -są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaj kurzych
    -białko jaj przepiórczych ma właciwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne

    lubię jako: Kuchnia Beatki

    kuchniabeatki@gmail.com

    http://kuchniabeatki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger