Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką.

Trzymać kciuki!
Za mnie!
edit: dzięki.
udało się.
zdałam:)))

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Pianka:
5 białek
szklanka drobnego cukru
łyżka cukru waniliowego (klik)
2 opakowania budyniu waniliowego
pół szklanki oleju

+ 500g rabarbaru

Przygotowanie ciasta:
Masło pokroić na małe kawałki.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść.
Podzielić na 2 części po 60% i 40%.
Włożyć do zamrażalnika na 20min.
Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zetrzeć większą część ciasta na dno formy.
Piec na złoty kolor w temp.190st.C przez ok.20min.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie pianki:
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając na wysokich obrotach.
Wsypać budynie i zmiksować.
Strużką wlać olej i miksować do połączenia składników.

Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać.
Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w 190st.C przez ok.30min.




55 komentarzy:

  1. chcęęę, chcęęęę! *___* (wpatrzona w ekran)

    i za kciuki trzymam!
    za Ciebie! :* :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powodzenia na egzaminie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda...przepysznie.
    Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mhm, uwielbiam kruche ciasta (;

    OdpowiedzUsuń
  6. rzadko u mnie pojawiają się takie ciasta ( a szkoda), bo większość domowników nie przepada za budyniem w ciastach, ale do mnie Twoja wersja bardzo bardzo przemawia ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Niewiem za co, ale kciuki trzymam:) piekłam tą wersje ciasta, ale z kakao ....było mega pyszne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. przepysznie Ci wyszło, znów mam na nie ochotę, pozdrawiam i oczywiście ściskam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzymam kciuki bardzo mocno! ;* A ciasto wygląda cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale! kciuki trzymam! I jaki piękny talerzyk;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto z budyniem i rabarbarem? Rozpieszczasz się :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej wersji ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam, mam na nie ogromną ochotę. Idealnie pasowało by do kawy, którą aktualnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pysznie wygląda, a jak się czyta o budyniowej piance, to już apetyt rośnie do nieba :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo pysznuie, zabieram kawałek do kawy bo akurat piję:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności! Do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kciuki trzymam!
    Kocham wszystko, co rabarbarowe!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. kocham rabarbar za jego "kwaskowatość" :) wczoraj jadłam tarte z rabarbarem u teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za kciuki! ZDAŁAM trudny egzamin!!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. gratulacje :) a ja myślałam, że to sernik zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ta pianka absolutnie ląduje na mojej liście! gratki za egzamin :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gratulacje:)
    Ciasto wygląda obłędnie mniam

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham rabarbarowe wypieki. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. po a) jestem wierną fanką Twoich zdjęć na szablonie, za każdym razem są po prostu fantastyczne ; D!a po b) budyniowa pianka boska! nigdy nie robiłam a wygląda apetycznie.

    a egzamin - gratuluję! ; )

    OdpowiedzUsuń
  24. Dusiaaaaaaaaaaa kurczę zrobię to ciacho, mam rabarbar, pomysłów było brak, pysznie wygląda!!!!!!!!!!!;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. gratulacje z powodu egzaminu a ciasto oczywiscie bajeczne, bardzo je lubie choc z rabarbarem jeszcze nie probowalam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Apetycznie:) ze swojej strony polecam http://alovelycooking.blogspot.com/2012/06/najlepsze-ciasto-z-rabarbarem-i-bita.html
    jest naprawde pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. pyszne ciacho! uwielbiam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  28. zdałaś? gratulacje, Dusiu! brawo ;] zdolna Ty!

    piękne ciasto. zauważyłam, że robisz coraz to ładniejsze zdjęcia. dzisiejsze są urocze ;]

    PS: śliczny talerz.

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale ładnie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  31. zrobiłam wczoraj, wyszło pyszne, a już myślałam, że będzie zakalec. : p :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Dziś zrobiłam ,wyszło super a zamiast rabarbaru dałam jagody bo prawie miałam świeże,myślę że można prawie z każdym owocem próbować.pozdrawiam i będę zaglądać w poszukiwaniu nowych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  33. mniam, ale pyszniaste:>>>
    Dziękuję Dusiu za Twój udział w akcji:*

    OdpowiedzUsuń
  34. W ogródku właśnie wyrósł dorodny rabarbar. Nie miałam pomysłu co z nim zrobić, ale trafiłam na Twój przepis, który mnie zainteresował. Wzięłam się do roboty i upiekłam ciacho, które okazało się niesamowite, jest pyszne. Teraz już nie będę miała problemu z nadmiarem rabarbaru w ogrodzie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że znalazłaś coś interesującego u mnie :) Czekam na fanpagu na fotki ciasta jak tylko zrobisz, to dołączy do albumu czytelników :)

      Usuń
  35. dziś u mnie będzie do kawusi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się pojawiło ciacho chwila moment ubyło pół blachy;) Może uda mi się strzelić fotkę;)

      Usuń
  36. Zrobiłam właśnie to ciasto. Wszystkim smakuje. Naprawdę wygląda i smakuje pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, czekam na fotkę na fanpagu - dołączy do galerii czytelników :)

      Usuń
  37. witam mam takie pytanko moze niezbyt madre...ale interesuje mnie jakie powinny byc te budynie tzn.te na 0,75 mleka czy na 0,5 czy moze to wogole nie ma zadego znaczenia czy sypniemy troche wiecej czy mniej :)i czy to ma byc budyn z cukrem czy bez
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystałam z 0,5 litrowych ale myślę, że większego znaczenia to nie ma. Pozdrawiam i jak upieczesz ciasto czekam na zdjęcie :)

      Usuń
  38. Witam, upiekłam dzisiaj to ciacho, wyszło super :), ale mam jedno "ale"...pianka ma posmak szorstkiego proszku budyniowego, co mnie trochę denerwuje ;/, jest jakiś sposób by tego proszku nie czuć??może jakiś dodatkowy składnik albo jakis inny sposób przygotowania??bo chciałabym zrobić je ponownie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że wyszło super - możesz spróbować zmniejszyć ilość budyniu do jednego opakowania, masa wtedy będzie bardziej miękka, ale może lepsza w smaku dla Ciebie. Czekam na zdjęcie następnym razem, dodam do albumu czytelników.

      Usuń
    2. Witam, ja pieklam to samo ciasto, ale mase robilam z budyniu gotowanego. Z proszku bydyniowego i to na 0,5l. wydaje mi sie rzeczywiscie jest to za duzo i pianka zawsze bedzie miala posmak szorstkiego proszku budyniowego.
      Ppzdrawiam serdecznie

      Usuń
  39. robi się właśnie ^^
    jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Witam, zrobiłam wczoraj Twoje ciasto pianka jest pyszna i całe ciasto też. Zrobiłam je w malej kwadratowej formie następnym razem zamiast rabarbaru dodam truskawki :) dzięki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że aż tak smakowało, że zrobisz jeszcze raz :) Dziękuję za komentarz i zachęcam do dzielenia się zdjęciami na moim fanpagu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  41. Pyszności ,robie juz 2raz . Dzięki za wspaniały przepis. Robilam kiedyś podobny z bananami ale ten i niebo lepszy . Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło mi to czytać :) na zdrówko i polecam inne przepisy

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger