Muffinki z rabarbarem i kruszonką.

Do wieczora konkurs.

Muffinki z rabarbarem i kruszonką


2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru + 2 łyżki do podsypania rabarbaru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mleka
jajko
100ml oleju
300g rabarbaru

na kruszonkę:
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
6 łyżek mąki

Rabarbar pokroić na drobne kawałki i wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Mąkę, cukier i proszek wymieszać ze sobą.
Mleko, jajko i olej wlać do innej miski.
Wlać mokre do suchych i wymieszać łyżką.
Jeżeli rabarbar puścił sok to go wylać, a sam rabarbar przerzucić do ciasta i wymieszać.
Nakładać ciasto do foremki, do 2/3 wysokości.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Posypać ciasto kruszonką.
Piec ok.20min w 200st.C



35 komentarzy:

  1. Jakie piękne! Widzę, że i Tobie przypalają się lekko muffinki na spodzie. Ja próbuję z tym walczyć i nic haha

    OdpowiedzUsuń
  2. rabarbar i kruszonka to dla mnie zawsze pyszne połączenie! i piękny ten różany talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przeboskie! uwielbiam wszelki muffinowe wytwory <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ładnie wyglądają i na pewno świetnie smakują :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam i jem często muffiny, ale jeszcze nigdy ich nie robilam:)

      Usuń
  5. mniemuśne:) a ja nie mam rabarbaru:( ale mam truskawki:) Będą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeeeej... a mi się tak strasznie chce rabarbaru i wciąż zapominam kupić w markecie, a w sklepikach wokół nie ma...:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe muffiny! Idealne wykorzystanie rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się, że są one z kruszonką, uwielbiam ciasta z kruszonką, a muffinki są idealnym dodatkiem do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  9. sliczne !!!
    P.S. Mam tę samą zastawę w rozyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, z rabarbarem są pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam muffiny, a jeszcze do tego rabarbar - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo smakowicie, przepis godny uwagi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rabarbar mnie przekonał i takie muffinki są na liście 'do zrobienia' ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obowiązkowa pozycja w sezonie rabarbarowym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wyglądają. I muszą być pyszne...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. roztyję się przez Ciebie! ;p

    OdpowiedzUsuń
  17. jakie małe cuda! :) chętnie bym zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba muszę wybrać się na handelek po rabarbar. Piękne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają przepysznie:) aż zgłodniałam;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mnie tez coś zassało w żołądku...pikne ze hej!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspanialy przepis - ciasto mieciutkie i wilgotne, nie za tłuste, jedynie troszkę za słodkie jak na mój gust, następnym razem dam mniej cukru. Ciekawe, ze i mnie sie przypalił spód, co mi się do tej pory nigdy w muffinkach nie zdarzyło?
    Kasia ze Lwowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, następny razem zapraszam do wysłania fotki lub wstawienia na fanpage do galerii czytelników :)

      Usuń
  22. Dusia, podkradnę przepis chyba:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wypróbowałam dopiero wczoraj ten przepis i zachowam go w ulubionych, te muffinki są przepyszne! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger