Smażone ziemniaki w plasterkach.

7.
Pavowe love:*
Smażone ziemniaki w plasterkach

0,5kg ziemniaków
2 cebule
olej
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek

Cebulę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
Dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki.
Doprawić solą i pieprzem, świetnie smakują z majerankiem.
Smażyć aż będą miękkie i przyrumienią się.
Podawać z pokrojonym szczypiorkiem.


34 komentarze:

  1. Bardzo smaczny pomysł:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby olej zastąpić oliwą byłoby danie wprost z kuchni hiszpańskiej! Bardzo smaczne:)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znoszę zapachu oliwy :( Nawet nie wiedziałam, że coś w tym hiszpańskiego jest :)

      Usuń
    2. tez nie moge sie do olivy przekonac ...

      Usuń
    3. Tydzień temu w TV przestrzegano , by nie smażyć na oliwie.Jedyny olej, który nadaje się do smażenia, to zwykły rzepakowy.Jest on nieszkodliwy dla zdrowia.Smacznego.

      Usuń
  3. Zawsze jem takie popijając lub maczając je w kwasnej smietanie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak albo z jogurtem naturalnym :)

      Usuń
  4. Ja robię podobne, ale smażę je na maśle - może jest bardziej kaloryczne, ale jem tego dania niewiele, a smak masła świetnie pasuje do ziemniaczków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tę chrupiącą skórkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze paprykę słodką i ostrą, pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojejcu, ale mi narobiłas ochoty!
    jeszcze zapiec z żółtym serem:D

    OdpowiedzUsuń
  8. też lubimy smażone ziemniaczki:) tak niewiele potrzeba do szczęścia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmniami, smacznie :) zostało mi trochę ziemniaków z obiadu to sobie je potem podsmażę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka takie ziemniaczki :-)a do tego koniecznie kefir mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. też uwielbiam, tylko jeszcze z dodatkiem jogurtu naturalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smażone ziemniaki zawsze :) W szczególności te pozostałe z obiadu, podsmażone i do tego szklanka zimnego mleka :) mmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja używam zwykle oregano. Do ziemniaczków majeranku jeszcze nie używałam, ale następnym razem wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny masz blog wiesz?:) Na pewno będę tu częściej zaglądać :D!PS.Obserwujemy ? Buziaaaaaaki:**

    OdpowiedzUsuń
  15. znakomity sposób na ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  16. Aj aj, takie ziemniaki robi moja mama, uwielbiam ;3 i jeszcze z maślanką lub zsiadłym mlekiem od babci ze wsi ; )

    OdpowiedzUsuń
  17. Dusiu, takie proste i takie przepyszne !!!
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. o to ja wiem co z tymi 3ema ziemniorami uczynię :) co mi tam leżą i na mnie patrzą :) USMAŻĘ ZIEMNIORY a co? :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Dusiu podrzuć mi trochę na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z podgotowanymi ziemniakami mi się udaje. Ale czy da się usmażyć surowe, żeby się cebula nie spaliła? Na jakimś małym ogniu czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małym ogniu po woli, jak da się przykrywkę to na pewno się nie spali - zawsze możesz usmażyć cebulkę oddzielnie i pod koniec smażenia ziemniaków dorzucić.

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger