Test stolnicy od aledobre.pl

W tym miesiącu dostałam do przetestowania od aledobre.pl stolnicę, matę silikonową marki Kaiser o wymiarach 40x30cm. Bardzo się ucieszyłam, bo nie miałam stolnicy, a czyszczenie blatów po wałkowanych cieście jest bardzo uciążliwe :)
Matę silikonową można używać do pieczenia, mrożenia i w mikrofalówce. Posiada nieprzywierająca powłoką, co się sprawdziło-zarówna ciasteczka jak i pizza bez problemu odeszły od maty. Jest elastyczna, dzięki czemu możemy łatwo przechowywać ją zwiniętą w szafce. Wytrzymuje do temp. 250st.C oraz do -40st.C. Można ją myć w zmywarce. Jest odporna na działanie kwaśnych owoców. Rozmiar maty jest idealny do mojego piekarnika. Do maty nie trzeba używać podsypywania mąki - jednak mój wiekowy wałek tego wymagał. Podczas wałkowania mata się nie ślizga, bardzo dobrze trzyma się blatu.
Jedyny minus, a w zasadzie kwestia przyzwyczajenia - trzeba pamiętać, że ciężko jest przenosić samemu matę z ciasteczkami na blachę. Najlepiej pierw nałożyć matę na blachę, a potem ciasteczka nakładać.
Bardzo przydatna rzecz - polecam, kupić możecie tutaj klik.

28 komentarzy:

  1. a nie ślizga się przy wałkowaniu ciasta?
    Sprawiłabym sobie taką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie muszę to dopisać :) dobrze przywiera do blatu i nic się nie ślizga

      Usuń
  2. Ja niestety skrobię blaty po wałkowaniu;( Mam taką dużą stolnicę od Mamy, ale nie mam gdzie trzymać. Dziękuję za recenzję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przymierzam się do kupna podobnej maty, głównie ze względu na to, że zajmuje mało miejsca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam podobną i jestem zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  5. też taką używam , ale nie tej firmy i polecam w 100% , ja moją w mikrofalówce myję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedawno stałam przed wyborem mat silikonowych i zrezygnowałam z tych ze sklepu aledobre ponieważ są tam drogie. Kupiłam w sumie najtańsze jakie znalazłam i są rewelacyjne. Kupiłam dwa rozmiary 60x40cm jako stolnica. Sprawdza się fantastycznie! Nic nie przywiera, dobrze się wałkuje, nie przesuwa się i zajmuje mało miejsca. I mam drugą której używam jako papieru do pieczenia rozmiar 30x40cm i świetnie się na niej piecze. Jeszcze NIC mi na niej nie przywarło. Uważam, że rozmiar 30x40cm to zdecydowanie za mało by używać jej jako typowa stolnica, minimum to 60x40cm. I nie warto wydawać więcej na stolnicę niż 30-40zł, za duży rozmiar oczywiście, ponieważ widzę że jakością nie odstają.


    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że ceny różne :) Tylko nie wszystkim chce się latać po sklepach i szukać, ja nie mogłam znaleźć, ale też nie szukałam zawzięcie :)

      Usuń
    2. Oczywiście masz rację, ale ja skorzystałam ze sklepu internetowego, więc biegać nigdzie nie musiałam:). Jedynie troszkę poszukać, ale warto było:) Nie chcę reklamy tutaj robić ponieważ jest to wpis sponsorowany przecież:)

      Usuń
    3. A nie pomyślałam o internetowych :)

      Usuń
  7. Ja mam podobną silikonową stolnicę i jestem z niej bardzo zadowolona;) Co prawda nie można jej wkładać do gorącego piekarnika, więc nie jest taka fajna jak Twoja;)

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie bomba, zwłaszcza jeżeli chodzi o pizzę, którą robię bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ta stolnica, może nawet zakupię. Ta, której teraz używam jest ogromna i strasznie trudno ją wyszorować. Dlatego przeważnie wybieram wałkowanie na blacie;).

    OdpowiedzUsuń
  10. oj mam na takie cudo chrapkę już od dawna:) znacznie ułatwiłoby mi życie

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam taką matę, tyle że innej marki. Świetna sprawa, bardzo przydatna i ułatwiająca życie rzecz:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, bardzo przydatna rzecz! Nie wiedziałam, że takie coś istnieje :) Zaoszczędziłabym trochę na papierze do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fajnie że tą stolnicę można zwinąć, bo ja już nie mam miejsca w kuchni na te wszystkie gadżety:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajniutka, bo do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobra rzecz, już kiedyś rozważałam zakup.. ale póki co jeszcze stara drewniana się trzyma, a i ma dla siebie specjalne miejsce :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja jestem posiadaczką takiej maty i moje odczucia co do niej są dosyć pozytywne. Chociaż przydałaby mi się większa blacha z piekarnika, żeby móc włożyć matę w blachę i żeby ona sama cała w nią wchodziła, bo gdy blacha jest mniejsza, to mata zawija się na bokach i np. ciasteczka wychodzą zagięte. Drugim rozwiązaniem na to jest bezpośrednie położenie maty na kratkę piekarnika, ale to też może powodować lekkie pofalowanie ciasteczek. Jeśli komuś to nie przeszkadza to polecam jak najbardziej taką matę, co nie znaczy że jest łatwiejsza w utrzymaniu, bo tez trzeba ją myc :), ale zmieści się do każdej szafki przez silikonowa postać.

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne zdjęcia :)
    pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam podobną matę silikonową i świetnie się sprawdza!

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo przydatna recenzja! aż mam ochotę taką kupić:))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzieki za recenzje. Kupilam ja sobie bo jest w promocji w Rossmannie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger