Ciasto z borówkami.

Iść.
W stronę słońca.

Szybkie ciasto z borówkami
robiłam z połowy porcji, a czas pieczenia skróciłam do 40min
ciasto, przepis na ciasto, ciasto z owocami, ciasto z borówkami, borówki, zdjęcie ciasto z borówkami
2,5 szklanki mąki
4 jajka
szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
niepełna szklanka oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
borówki

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować.
Wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Na wierzch ciasta wysypać borówki (nie przesadzajcie tak jak ja z ich ilością, bo skończy się zakalcem).
Piec przez godzinę w 180st.C.
ciasto, przepis na ciasto, ciasto z owocami, ciasto z borówkami, borówki, zdjęcie ciasto z borówkami
Przy pieczeniu wykorzystałam formę od takakuchnia.pl, która wygląda tak:
Moje ciasto zyskało na wyglądzie, a dzięki temu, że forma jest z silikonu nie musiałam jej niczym smarować, a po upieczeniu ciasto wyskoczyło dosłownie z foremki :) Jeżeli chcecie sobie kupić taką formę zajrzyjcie tutaj, koszt jest niewielki a miny domowników po zobaczeniu ciasta rozanielone :)
ciasto, przepis na ciasto, ciasto z owocami, ciasto z borówkami, borówki, zdjęcie ciasto z borówkami

Inne ciasto z borówkami znajdziesz tutaj {klik}

41 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale, a zakalce mają swój niepowtarzalny smak. Fajna foremka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka świetna foremeczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tam zakalec, ważne że borówek jest dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie słodkie:) podoba mi się taka foremka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam ,takie serducho to bym z wielką ochotą skonsumowała <3
    przepysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wygląda! Od razu człowiek się uśmiecha, kiedy widzi takie ciacho :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodziuchne takie serduszkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie! Wpadnij do mnie do pracy z takim!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne są foremki w kształcie serca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczne to borówkowe serduszko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam ciasta jagodowe! swoją droga prześwietny banner, piękna z Ciebie kobieta! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. borówki mmm:D piękne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  14. fajna ta foremka, chyba sobie kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się ten przepis. Na zewnątrz ciasto wygląda na chrupiące a w środku dużo owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  16. CIasto z pewnością pyszne, ale ta forma w kształcie serca jest przecudna.

    OdpowiedzUsuń
  17. jest prześliczne! musiało być pyszne, aj zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj, zazdroszczę Ci tej foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale super ciacho! Wpadam na kawę ;]

    OdpowiedzUsuń
  20. czy ta forma sie wygina?:D jest jakby z gumy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest napisane, że forma jest silikonowa. Lekko się wygina.

      Usuń
  21. Urocza forma :) Bardzo fajnie wygląda w niej Twoje borówkowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie dość, że ciacho kusząco jagodowe, wygląd wspaniały, taki domowy, to jeszcze kształt foremki po prostu rozbrajający! :0

    OdpowiedzUsuń
  23. a czy można robić to ciasto w formie na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że urośnie za wysokie, chyba ze zrobisz z połowy porcji

      Usuń
  24. zrobiłam w formie na muffinki - świetne! wyszło 8 dużych :) mniam!
    pozdrawiam i będę zaglądać częściej!
    Lena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakowało :) Podziel się zdjęciem na fanpagu :)

      Usuń
  25. Super przepis,szybciutki i przepyszny.Cała blacha znikła w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  26. ciasto się spaliło z wierzchu, ale nie upiekło w środku- szkoda czasu i składnków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwidoczniej było źle zrobione, albo na nieodpowiedni poziom w piekarniku włożone.

      Usuń
  27. foremka jest spoko,ale czy zakalec nie wyjdzie? Bo z tego co widze to jest zakalec i nie zbyt to smacznie wyglada.wszystkie skladniki razem wymieszac a moze tak zrobic ze borowki na sam koniec sie daje i letko wymieszac nie miksowac ze wszystkimi skladnikami.zobacze....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger