Cukier różany.

Różany zapach.
Różane róże.
Różowe.


Cukier różany


duża garść płatków dzikiej róży
szklanka cukru

Z każdego płatka dzikiej róży należy obciąć białą końcówkę, która zawiera gorycz.
Płatki ucierać w moździerzu, albo zmiksować drobno przy użyciu blendera.
Dodać cukier i rozcierać dalej, aż cukier się zabarwi.
Utarty cukier przełożyć na tackę i suszyć przez dobę. 
Przełożyć do słoiczka.


50 komentarzy:

  1. Piękne różane zdjęcia :-) Taki cukier musi wspaniale pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj próbowałam znaleźć róże w okolicy. Nigdzie ich nie ma! Jedynie przy ruchliwej drodze krajowej numer 5;/ A tak bardzo chciałaby zrobić taki cukier. Twój wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się naszukałam, ale w końcu nie daleko plaży w parku znalazłam.

      Usuń
  3. Przypomniałaś mi o pączkach z nadzieniem różanym :) Ciekawa jestem do czego go użyjesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie Dusia, do czego można użyć taki cukier? Pewnie do herbaty, ale ja nie słodzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata, ale chyba mi szkoda. Myślałam o ciasteczkach posypanych takich cukrem, albo z nim. Można też górę ciasta posypać, albo podawać desery z takim cukrem.

      Usuń
    2. No to super, dziękuję. Trzeba będzie nazbierać płatków róży :D Tylko raczej nie dziś, bo ciągle pada :/

      Usuń
    3. Najlepsze są po deszczu, żeby były mokre, albo z rana jeszcze jak rosa jest :)

      Usuń
  5. pieknie wyglada. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny!
    Uwielbiam ten zapach,kolor,smak.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam, ale bardzo mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi piękne pachnieć taki cukier różany;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow super pomysł, ale musi pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ ten delikatny róż pięknie komponuje się z błękitnym....

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam wszystko, co różane:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie tu zmiany podczas mojej nieobecności nastały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę gdzieś wreszcie dorwać krzew róży, wygląda pięknie! No i bardzo ładne nowe zdjęcia przy tytule bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda! Jak tylko zdobędę płatki róży, od razu robię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda apetycznie, jak mawia Puchatek;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł! Ja też idę poszukać róży :}

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pomysłowe, taki cukier musi nieziemsko pachnieć. Niestety nigdy go nie próbowałam, ale myśle, że czas to nadrobić! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :3 www.czarywkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. no wygląda znakomicie :) a zdjęcia przepiękne ....

    OdpowiedzUsuń
  19. piękna metamorfoza pospolitego cukru :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Staram się unikać cukru, ale dla takiego mogłabym zrobić wyjątek :) a jeszcze gdyby nim posypać jakieś pyszne ciastka - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chyba też zrobię sobie taki cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  22. O muszę spróbować:) mam na działce wielkiego krzaczora i robiłam zwyczajną konfiturę różaną ale i to trzeba się natrzeć... olaboga!:) a z tym cukrem mam nadzieję trochę mniej zachodu:)

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie na blogu cukier będzie jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ślicznie wygląda z tą tasiemką:)
    Zmiana zdjęć na blogu też korzystna:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudo!!! Już sobie wyobrażam słodkie bułeczki z takim cukrem!
    A która to konkretnie róża? Ta jasno różowa czy ciemno?

    OdpowiedzUsuń
  26. O taka - http://e-kartki.net.pl/kartki/52/2/d/2821.jpg :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę wypróbować i zrobić sama.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale mi smaku narobiłaś tymi różami. Dusia ale u mnie niet takich róż:( U teściowej w ogrodzie jest kilka odmian, ale nie wiem czy sie nadają:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować z małej ilości :) tylko może wyjść gorzkie :(

      Usuń
  29. Mała rzecz, a jak może cieszyć, chyba się skuszę na taki cukier, bo uwielbiam różane akcenty w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie wygląda! Musi cudownie smakować i pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam cukier różany. Do mojej kolekcji dołaczył jeszcze lawendowy ;] Pozdrawiam serdecznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  32. Coś wspaniałego. Muszę, muszę go mieć!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger