Krakersy.



Pikantne krakersy
robiłam z połowy porcji
krakersy, przepis na krakersy,
410g mąki
75g zimnego masła
40g startego sera
łyżeczka soli
 łyżka przyprawy do pizzy
łyżka chilli
240ml mleka

W misce rozetrzeć mąkę, masło, przyprawy i starty ser.
Stopniowo dolewać mleko i zagnieść ciasto.
Rozwałkować cienko i kroić radełkiem w dowolne kształty.
Przenieść na blachę z papierem do pieczenia.
Każdego krakersa nakłuć widelcem.
Piec w 180st.C przez ok.10min do zbrązowienia (moje piekłam przez 15-20min i troszkę twardawe wyszły).
krakersy, przepis na krakersy,
Do krakersów podajemy sos. Ja skorzystałam z sosów BBQ, które dostałam w ramach testowania od aledobre.pl.
Jeden z nich jest pikantny, drugi z miodem. 
Sosy nie zawierają konserwantów ani barwników i są produktem wegetariańskim. Mają wyraźny wędzony aromat, który bardzo lubię. Jednak ani P. ani moim rodzicom nie przypadł do gustu, smakuje tylko mi. Lepszy jest ten na miodzie. Pikantność i ten aromat wędzony mogą powodować zawirowania żołądkowe. Do krakersów idealne, używam też do frytek i burgerów. Do kupienia sosy tu: klik i klik.
krakersy, przepis na krakersy,
krakersy, przepis na krakersy,






28 komentarzy:

  1. mmmmmm pychhhoorka na pewno;)





    http://twoje-kosmetyki.blogspot.com/2012/07/uwaga-uwaga-kosmetyki-rozdaje.html

    OdpowiedzUsuń
  2. O, też ostatnio zrobiłam własne krakersy :) Przepis różnił sie bardzo od Twojego, ciekawa jestem, jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe krakersy najlepsze :) A co do sosów, to tego z miodem bym z chęcią spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, muszę zapamiętać, bo czasem po prostu potrzebuję czegoś do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne, nigdy nie jadłam domowych krakersów, więc zapisuję przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma to jak domowe krakersy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie krakersy z sosem to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczne :) z chęcią bym pochrupala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, jeśli mogę to z niego skorzystam niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne korzystaj, pochwal się efektem na fanpagu

      Usuń
  10. Uwielbiam wszelkie chrupiące i pikantne przekąski: Te krakersiki zapowiadają się rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie własne karkersy, ciekawe czy wyjdą w wersji bezglutenowej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmm uwielbiam krakersy :))) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie miałam jeszcze przyjemności próbować domowych krakersów, na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno do piwa idealne, chętnie bym pochrupała

    OdpowiedzUsuń
  15. Extra wygladają! Muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. na ostro - świetne! uwielbiam domowe krakersy

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę spróbować, bo krakersy uwielbiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. no taka przekąska w sam raz na wieczór ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. "40g startego sera" jakiego sera. zółtego,białego ? jak tłustego ?
    "łyżki przyprawy do pizzy
    - łyżkA czy 2 łyżki ? czy ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żółtego. jeśli nie jest zaznaczony, że ma być biały to chodzi o żółty z reguły. kto by tutaj dodawał biały ser...

      przyprawę dopasować do własnych upodobań :)

      Usuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger