Ogórki konserwowe.

Nowe wyzwania.
Ogórki konserwowe
litr wody
łyżka soli
100g cukru
pół szklanki octu 10%
ogórki
łyżka przyprawy do konserwowania Marsyl

Wodę zagotować z solą i cukrem.
Pod koniec gotowania dodać ocet. 
Na dno wyparzonych słoików wsypać przyprawę do konserwowania ogórków.
Układać ogórki.
Zalać ciepłą zalewą i porządnie zakręcić.
Przyprawę dostałam do testowania od Przyślij przepis i trochę się bałam, bo jeszcze nigdy nie robiłam ogórków konserwowych, a to jeszcze miało być na nieznanej mi przyprawie. Jednak jak tylko przeczytałam skład przyprawy to już obaw nie miałam. W mieszance znajdziemy: koper, gorczycę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, estragon, marchew i ostrą paprykę. I tak sobie myślałam, pewnie wszystko sproszkowane...Jak otworzyłam saszetkę to się pozytywnie zdziwiłam, zresztą sami zobaczcie.
Przyprawa jest niezwykle aromatyczne, aż chce się ją wąchać :)
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach. Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.
Polecam przyprawę :) a sama muszę zakonserwować kolejną porcję:)



11 komentarzy:

  1. Dla mnie to również nowe wyzwanie!
    Uwielbiam ogórki konserwowe, będę musiała się z tym zmierzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ogórki konserwowe, ale nigdy nie używałam gotowej przyprawy, bo właśnie bałam się sztucznych składników i proszku. A ta przyprawa wygląda świetnie, rozejrzę się za nią w sklepach. Ciekawa jestem jak wyjdą ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też niedawno robiłem konserwowe ogórki, ale z własnymi dodatkami. Czekam aż nabiorą "mocy", bo największym problemem było odpowiednie dobranie proporcji octu do wody. Przejrzałem mnóstwo przepisów i w każdym stosunek jest inny, od pół na pół do 1:8. Po pierwszej próbie będzie wiadomo czy octu jest za dużo czy za mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie takie ogórki by nie wytrzymały tyle czasu. Po dwóch dniach rączki już wędrują do słoika:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też mam zamiar w Polsce zaprawić sobie ogóry! :)
    Tu niestety jeszcze ogórków gruntowych nie spotkałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa jestem efektu końcowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja testowałam tej firmy przyprawę do kwaszenia ogórków i naprawdę wyszły pyszne:) Przerosły wszelkie moje oczekiwania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielką fanką ogórków konserwowych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na mnie też czeka ta przyprawa do testowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pamietam jak babcia robila :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała ta przyprawa tez miałam przyjemność przetestowania;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger