Ogórki małosolne na przyprawie.



Ogórki małosolne na przyprawie
ogórki
3 litry wody
3 łyżki soli
3 łyżki przyprawy do konserwowania ogórków Marsyl
kilka listków wiśni

Wodę zagotować z solą.
Na dno dużego słoja włożyć listki wiśni i wsypać łyżkę przyprawy.
Ułożyć ogórki w słoju.
Zalać zalewą i dosypać jeszcze 2 łyżki przyprawy.
Ułożyć talerzyk i docisnąć np. wymytym kamieniem.
Ogórki są gotowe po 3 dniach.
To był eksperyment, w końcu przyprawa jest do ogórków konserwowych. Jednak w jej składzie znajdziemy również wszystkie składniki potrzebne do ogórków małosolnych. I choć nie wiedziałam czy eksperyment zakończy się sukcesem, tak się stało. Ogórki są jędrne i chrupiące :)

20 komentarzy:

  1. no no zapowiada się smakowicie, a jak ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smaczne kanapki:)
    A teraz taki ogórek z pomidorem i cebulką. Marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi w brzuszku zaburczało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie Ci wyszły :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba musiałabym podesłać link do tego posta mojej mamie, która bez przerwy robi te same ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra jest ta przyprawa z Marsyla, również robiłam nią ogórki. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie dostać listki wiśni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że trzeba obskubać jakąś wiśnię, jeśli ma się dostęp ;)

      Usuń
    2. dokładnie :) zerwać z drzewka młode listki

      Usuń
  8. mniam, ja ostatnio uraczyłam takich ogóreczków w domu u mamy ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. Zastanawiam się czy ta przyprawa nadała małosolnym jakiegoś dodatkowego smaku? Widać było jakąś różnicę pomiędzy takimi a zwykłymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czuć gorczycę, ale słabo wyczuwalna jest, choć jednak czuć:)

      Usuń
  10. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje.

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. no trudno, może innym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Od zeszłego roku powtarzam sobie, że zrobię w końcu ogórki małosolne domowe, ale jakoś to mi umyka, może jednak się uda i skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo takich jeszcze nie robiłam, muszę wypróbować, zwłaszcza że sezon na ogóreczki w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. korzystałam z tej przyprawy w zeszłym roku! i byłam bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tez robiłam i są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Koniecznie muszę spróbować
    czas na ogórki! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger