Z młodej kapusty.

Brzydkie lato.
Kapusta Parzybroda
danie regionalne pochodzące z Częstochowy
z młodej kapusty, kapusta parzybroda, kapusta młoda, kapusta, zupa z kapusty
główka młodej kapusty
bulion mięsny
3 cebule
3 marchewki
3 liście laurowe
łyżka masła
4 ziarenka ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu naturalnego
4 łyżeczki pieprzu ziołowego
łyżeczka pieprzu naturalnego
pół łyżeczki chilli
2 pomidory
koperek

Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce.
Wrzucić razem do bulionu - bulionu musi być tyle, by zakrywał warzywa.
Dodać wszystkie przyprawy i łyżkę masła.
Gotować 10minut.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni i dodać do kapusty.
Pomidora pokroić i  też dodać do kapusty.
Chwilę jeszcze całość gotować.
Podawać z koperkiem.


23 komentarze:

  1. Ja robię czasem typową zasmażaną kapustę z cebulką i (czasem boczkiem) jako dodatek do mięs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj sobie myślałam o kuchni regionalnej. Myślałam o parzybrodzie, prażuchach i łazankach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest coś co uwielbiam! koniecznie z koperkiem i wędzonym boczusiem:) -smak dziecinstwa:)

    Ania Bialek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przepadam za kapustą, chociaż faktycznie taki smak z dawnych lat. U nas młodą kapustkę je się z innym mięskiem,a starą z boczusiem :)

      Usuń
  4. Ostatnio chodzi za mną Parzybroda,a Ty jeszcze dodatkowo kusisz...chyba dzisiaj w końcu ugotuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Skłamałabym, gdybym nie powiedziała, że.... aż przełknęłam ślinkę ;-) kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo brzydkie lato. ale za to jaka pyszna i ladna kapusta! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również nie przepadam za kapustą, ale za to mój mąż... Już widzę jak na widok Twojej kapusty ciągnie za rękaw i niczym dziecko mówi: "zrobisz?":)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, a parzybrodę moja ciocia robi fenomenalną z dodatkiem ziemniaków - polecam! Chętnie bym się wprosiła do Ciebie na kapustkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dusia, a mogłabyś w tytule dopisać z jakiego pochodzi regionu ta potrawa? :) Dziękuję za dodanie do Akcji :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie :) Bardzo lubię młodą kapustkę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. też się mnie marzy coś z młodej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja tak popatrzyłem na tę kapustę i mi się kiszonej zachciało :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Znam ten przepis bardzo dobrze :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę spróbować tej wersji. Zawsze robiłam bez pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę spróbować:) lubie taki misz-masz na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger