Frappe - mrożona kawa po grecku.

W drodze.
Z Pavem.
Mrożona kawa po grecku
mrożona kawa, frappe, kawa po grecku, kawa mrożona, ice coffee

łyżeczka kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cukru
ok.3 łyżki zimnej wody
pół szklanki mleka

Do wysokiego naczynia wsyp kawę z cukrem.
Wlać tyle wody by zakryła sypkie składniki (3 łyżki powinny starczyć).
Zmiksować w celu uzyskania pianki.
Piankę przełożyć do szklanki.
Zalać mlekiem.

16 komentarzy:

  1. Pyszna kawka, to ja poproszę szklaneczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka kawusia musi budzić z rana:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy tak kawa ma coś wspólnego z mrożona kawą, którą piłam w Grecji, ale mam nadzieję, że Twoja wersja jest o niebo lepsza :P ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobną, tylko zamiast miksowania, używam słoiczka, szczelnie zakręcam i dobrze potrząsam. Pianka wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię w shakerze i nie dodaję mleka tylko zmrożoną wodę i lód. Prawdziwa frapka jest bez mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaraz sobie zrobię, czuję,że w obliczu 15 kg ogórków będzie mi potrzebna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, idealna na chwilę przerwy :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. W Grecji piłam najpyszniejszą kawę mrożoną pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger