Konkurs z Premium Rosa.

Ogłaszam konkurs, który organizuję razem z Premium Rosa. 
Miałam okazję testować produkty od tej firmy i śmiało mogę powiedzieć, że są rewelacyjne. Do wygrania są 3 zestawy produktów jak poniżej.
konfitura z malin
konfitura z jagód
acerola w butelce
acerola wit.C
syrop żurawinowy
syrop z czarnego bzu
lutenica łagodna

W konkursie chcę nawiązać do Lutenicy, bułgarskiego sosu przygotowanego z pomidorów, papryki i bakłażanów.
Aby wziąć udział w konkursie należy:
1. Polubić profil Premium Rosa
2. Polubić profil Dusiowa kuchnia
3. Napisać w komentarzu przepis na danie z użyciem choć jednego składnika Lutenicy.

Podpisując się zostawcie email. Konkurs trwa do 9września 2012 do 23.59.

48 komentarzy:

  1. Lubię jako Paulina K. , przepis dopiszę, jak coś wykonam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję przepis na kabaczek ala gołąbki

      Potrzebne składniki:
      Przecier pomidorowy, koncentrat, kabaczek, mięso mielone ( 30 dag ), pieczarki ( 20 dag ), pomidor, papryka, cebula, jajko, sól, pieprz, ryż, magi, por, pietruszka, masło

      Sposób wykonania:
      Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
      Wrzucamy ją na nagrzaną patelnię.
      Pieczarki trzemy na tarce.
      Dodajemy do cebuli.
      Całość smażymy.
      Na koniec dodajemy łyżkę masła.
      Kabaczka obieramy ze skóry.
      Odkrawamy górę.
      Całość wydrążamy.
      1 torebkę ryżu gotujemy na pół twardo, dorzucamy z 30 dag mięsa mielonego
      Koperek z pietruszką kroimy bardzo drobno.
      Dodajemy do pozostałych składników, wbijamy jajko.
      Dodajemy przesmażone pieczarki.
      Paprykę kroimy w paski.
      Potem na małe kawałki.
      Wrzucamy ją do miski.
      Całość mieszamy.
      Dodajemy magi.
      Dorzucamy Vegety.
      Farsz wkładamy do wydrążonego kabaczka.
      Zamykamy go.
      Wkładamy do garnka, dodajemy por, polewamy przecierem pomidorowym i koncentratem
      Gotujemy do miękkości.
      Kroimy w paski jak przestygnie i jest gotowe ;)

      Link do przepisu : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/kabaczek-ala-goabki.html

      email : bookandcooking@gmail.com

      Usuń
    2. w przepisie Twoim nie widzę składniku sosu Lutenica

      Usuń
    3. A ja widzę, paprykę i pomidora ;)

      Usuń
    4. Przepraszam, racja - to miało być do komentarza poniżej :)

      Usuń
    5. A już się przestraszyłam, że coś niedokładnie przeczytałam regulamin i muszę nowe danie wymyślać ;)

      Usuń
  2. O jakie pyszności :))
    Uwielbiam rogaliki z konfiturą różaną i takie robię od lat. Gdy zobaczyłam konfiturę z malin i jagód od razu pomyślałam, że można by trochę namieszać i wypróbować rogaliki z nowymi dodatkami. Kto wie? Może nawet rogaliki będą lepsze :-)
    Moze podam przepis:
    Składniki:
    500g maki
    1 łyżka cukru
    200g masła(lub margaryny)
    40g drożdży
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka

    1 jajka
    konfitura

    Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić:)
    Ciasto schłodzić
    Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w kształcie koła na grubość 0,5cm(+-)
    koło podzielić na 8 części i smarować konfiturą
    Zawijać rogaliki, zaczynając od zaokrąglonego boku :))
    Pycha!
    Poza tym uwielbiam wyjadać konfiturę ze słoiczka - jest przepyszna!!

    Jeśli chodzi o sos, to myślę, że sprawdziłby się jako zamiennik mojego ulubionego sosu czosnkowego:)
    Przepis np na grillowane szaszłyki :
    -40 dkg ziemniaków
    -50dkg filetów z łososia
    - skórka starta z cytryny
    - 2 łyżki oliwi z oliwy

    Przygotować łososia - opłukać filety, oczyścić z ości, pokroić w kostkę, łososia natrzeć skórką z cytryny, dodać pieprz, sól i inne przyprawy wg uznania:)
    Ziemniaki obrać, ugotować , pokroić w średnie kawałki.
    Przygotować szaszłyki - nadziewać je na przemian, łosoś - ziemniak,
    grilla posmarować oliwą, grillować wg uznania:)

    Myślę, że taki sos świetnie by się sprawdził :))
    Pozdrawiam!
    magda16318@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie Twoim nie widzę składniku sosu Lutenica. proszę wybrać 1 przepis

      Usuń
  3. Witam lubię obydwa profile Jako Joanna Gralik
    Papryka nadziewana cukinia i makaronem
    po 2 strąki papryki żółtej czerwonej
    cukinia 300 gram
    łyżka oliwy
    2 ząbki czosnku
    suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki
    1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
    500 ml bulionu warzywnego miałam bulionetki drobiowe domowe dałam to
    25 dag makaronu nitki
    20 dag startego łagodnego sera żółtego
    sól, pieprz
    PRZYGOTOWANIE:
    Cukinię umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrałam i pociłam w plasterki drobne. Cukinie z czosnkiem mieszałam jakieś 15 minut w trakcie dodałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią cukinia zmieniła kolor i zaczęła smakować pysznie Papryki umyłam, osuszyłam ścięłam wierzchy. Usunęłam pesteczki. Makaron ugotowałam według tego co pisało na opakowaniu. Starłam ser :) Makaron wymieszać z cukinią żółtym serem. Doprawiłam chili, solą, pieprzem.Włożyłam farsz w papryki . Ułożyłam papryki w naczyniu żaroodpornym i do każdej wlałam bulionu tak aby nie wyciekało z nich Piekłam ok. 30 min w temp. 200°C. Podawałam na gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mejla zapomniałam podać reksio740@wp.pl Joanna Gralik

    OdpowiedzUsuń
  5. a kiedy będą wyniki konkursu z Jutrzenką i goframi?

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, jaka szkoda, że nie mam fb!
    Powodzenia życzę wszystkim:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakłażan z grilla nadziewany kaszą gryczaną, papryką, tofu i sosem miętowym

    1 bakłażan
    1 woreczek kaszy gryczanej
    Pęczek mięty świeżej
    10 pomidorków koktajlowych
    1 papryka czerwona
    3 plastry boczku
    1 cebula
    1 opakowanie tofu
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Bazylia
    Oliwa z oliwek

    Kaszę gryczaną gotujemy. Tofu marynujemy w oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, miętę pokrojoną, bazylię, oregano i marynujemy. Grillujemy około 5 minut. Bakłażan przecinamy i wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na pól godziny. Grillujemy około 10 minut. Miąższ z bakłażana smażymy na patelni, dodajemy do niego kaszę, przesmażoną cebulkę, i paprykę pokrojona w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, i dodajemy pokrojoną miętę około 2 łyżki. Boczek przesmażamy i dodajemy do farszu. Napełniamy bakłażana, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi tofu pokrojonym na kostki. Posypujemy miętą.
    mysza75@poczta.fm
    polubione jako Magdalena Kaczmarek

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem

    1 bakłażan
    1 woreczek ryżu Pełnoziarnisty Naturalny
    1 papryka czerwona
    6 pomidorków koktajlowych
    1 cebula
    Bazylia świeża cytrynowa
    Cary
    Sól
    Pieprz
    Zielona pietruszka nać
    7 krewetek
    Oliwa z oliwek
    Oregano świeże
    Kwiatki nagietka

    Krewetki myjemy, i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu, oreagno, bazylia świeża. Odstawiamy na godzinę. Bakłażan myjemy przecinamy na pół i wydrążamy środek. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie jak puści soki płuczemy go pod zimną wodą. Grillujemy około 30 minut. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy do niego paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę wcześniej przesmażoną, oraz miąższ bakłażana który też podsmażamy na patelni. Do miąższu dodajemy sol, pieprz, cary. Całość mieszam dodaję pokrojoną pietruszkę i nadziewam bakłażana, dekoruję pomidorkami koktajlowymi i krewetkami. Krewetki grilluję także około 5 minut. Bakłażana posypujemy płatkami nagietka i bazylią cytrynową.
    mysza75@poczta.fm
    polubione jako Magdalena Kaczmarek
    link do przepisu zapraszam :-)
    http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/07/saatka-z-ryzem-z-krewetkami-w.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod uwagę biorę tylko jedno zgłoszenie, dlatego proszę wybrać który przepis mam wziąć pod uwagę

      Usuń
  9. Zupa z pieczonej papryki z pomidorami i mascarpone

    Składniki: ( 6 dużych porcji)

    6 czerwonych papryk
    1 mała papryczka piri piri
    2 małe cebule
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    4 pomidory
    5 szklanek bulionu drobiowego
    250 g mascarpone
    bazylia
    sól

    Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją na cztery części i rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 230 st. C. Po tym czasie paprykę ostudź i usuń z niej skórkę. Tak przygotowaną paprykę zblenderuj wraz z papryczką piri piri. W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i czosnek pokrojone w drobne kostki, aż cebula będzie szklista. Dodaj sparzone i pozbawione skórki pomidory pokrojone w niedbałą kostkę oraz bulion. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do garnka dodaj zblenderowane na jednolitą paćkę papryki. Po chwili dodaj do zupy mascarpone. Całość zestaw z ognia i zblenderuj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Dopraw solą i bazylią. Zupa gotowa!

    paulina-caban@o2.pl

    Ile można dać zgłoszeń?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jednym ze składników Lutenicy są bakłażany. A moim ostatnio moim ulubionym sposobem na przyrządzenie tego warzywa są roladki z orzechami włoskimi.

    1 bakłażan
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
    2 garści świeżych listków kolendry
    1/2 łyżeczki szafranu
    3 łyżki czerwonego winnego octu
    1/2 strączka ostrej czerwonej papryki
    1/2 szklanki pestek granatu
    sól

    Bakłażana myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości około 5 mm, lekko solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Orzechy włoskie rozdrabniamy blenderem. Listki kolendry drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy z nasionami kolendry, solą i szafranem. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione orzechy, połowę posiekanych listków kolendry, ocet i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę gorącej wody, tak aby powstała nam masa o konsystencji gęstej śmietany. 2 łyżki powstałej masy odkładamy do filiżanki i dodajemy trochę wody, żeby ją rozrzedzić – polejemy nią na końcu gotowe roladki. Na plastrach bakłażana rozsmarowujemy masę orzechową. Plastry zwijamy w ruloniki i układamy na półmisku, polewamy je rozrzedzoną masą orzechową, posypujemy pozostałą kolendrą i pestkami granatu. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Idealne jako przekąska, na przystawkę lub na kolację. Ja podałam je z bagietką pokrojoną w cienkie kromki.

    Obydwa profile na FB lubię już dawno :) jako Anna Loska

    anna.m.loska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Jednym ze składników Lutenica jest bakłażan, pokusiłam się zrobić Musakę, trochę jest z nią roboty, ale warto.
    Musaka po mojemu:
    2 duże bakłażany
    1 puszka pomidorów bez skórki z czosnkiem
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka świeżych listków bazylii
    1/4 szklanki oliwy
    80 dag mielonego mięsa z indyka
    10 dag startego ostrego sera gouda
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
    Sos beszamelowy:
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki mąki
    1/2 l mleka
    1 jajko
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    do smażenia: oliwa
    Sposób przygotowania:
    Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
    Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
    Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem. i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.
    http://straga.pl/drugie-danie/musaka/
    p.jola1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Papryka faszerowana mięsem i kurkami:
    Składniki:
    6 szt zielonych papryk,
    100 g ryżu,
    500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    do smaku sól i pieprz,
    2 łyżeczki przyprawy z czosnkiem i ziołami,
    1 op. bulion drobiowy babuni z pietruszką,
    25 dag świeżych kurek,
    do smaku pieprz kolorowy
    100 g ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej z ziołami, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki, wstawić do blaszki posypać pieprzem kolorowym z wierzchu, podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, dusić 40 minut, a następnie na 10 minut dodać jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać gorące.
    Piotrek
    piotrus45-62@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. 1)Faszerowane papryki z Lutenicą
    Składniki:
    4 średnie papryki
    500 g dowolnego mięsa mielonego
    woreczek ugotowanego ryżu
    cebula
    2 jajka
    pęczek koperku
    pęczek pietruszki
    słoiczek Lutenicy
    sól, pieprz, ostra papryka

    Papryki czyścimy z pesteczek i białych części odcinając wieczko tak, aby zrobić z niego pokrywkę.
    W misce mieszamy mięso mielone, ryż, posiekaną cebulkę, jajka, po pół pęczku pietruszki i koperku, sól, pieprz i ostrą paprykę. Tą mieszanką nadziewamy papryki.
    Do garnka z wodą i resztą kopru i pietruszki wkładamy papryki i dusimy przez około godzinę. Musimy uważać aby się nie przypaliły - podlewajmy je wodą.
    Gdy już papryki będą miękkie a mięso gotowe zlewamy powstały sos i mieszamy z Lutenicą.

    2) Lutenica świetnie sprawdziłaby się w leczo. Ja lubię prostą, bezmięsną wersję:
    Dusimy papryki, cukinie i cebulę. Gdy już będą miękkie dodajemy lutenicę i jeszcze trochę podduszamy.

    3) Lutenica sprawdziłaby się idealnie do moich ukochanych zapiekanek ryżowych czy makaronowych. Robię je często, bo są szybkie i mogę wykorzystać praktycznie wszystkie składniki jakie znajdę w lodówce. Marzy mi się jednak zapiekanka makaronowa warstwowa z dwoma sosami: 1 sos szpinakowo-śmietanowy, 2 Lutenica z dodatkiem piersi z kurczaka i cebuli. Do tego dużo żółtego sera

    4) Z Lutenicą chętnie przygotowałabym też zupę meksykańską (w tej wersji meksykańsko-bułgarską ;))

    Słoiczek lutenicy
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka białej fasoli
    2 cebule
    500 g mięsa mielonego
    4 ząbki czosnku
    bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz
    olej do smażenia

    Puszki wraz z zalewą wlewamy do garnka, doprawiamy i podgotowujemy. Do tego dodajemy obsmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Uzupełnieniem smaku jest Lutenica, którą dodajemy gdy już wszystkie składniki są miękkie.

    5) Lutenicę wykorzystywałabym też zamiast sosów pomidorowych i ketchupu do pizzy, tostów czy hamburgerów. Powstałyby proste dania o urozmaiconym smaku

    dzastin_1988@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Dusiu!
    Nominuję Cię na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award.
    Za wszystko! Zbyt długo wymieniać wszystkie powody, ale każdy z
    nich utwierdza mnie w przekonaniu, że zasługujesz na tę nominację!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Proponuję sorbet z pomidorów
    Pomidory (dojrzałe i słodkie) sparzyć, obrać ze skóry. Wyciąć gniazda nasienne, a miąższ zmiksować dodając kilka listków bazylii. Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub wstawić do zamrażarki i wyciągać co godzinę, żeby zmiksować. Podawać udekorowane listkami bazylii.
    Pozdrawiam
    Gosia K-Drożdż
    pinkcake()gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Słoneczne Fussilli
    Składniki:

    makaron Fussilli
    Zielone oliwki
    czarne oliwki
    papryka czerwona
    cukinia
    roszponka
    sól czosnkowa
    feta
    oliwa z oliwek
    Sposób przygotowania:

    Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Dodać go do makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką.

    Smacznego!

    Dusia zdjęcie znajdziesz na blogu:
    http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/08/soneczne-fussilli.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak więc na facebooku jestem jako Paula R.

    A ja cenie prostotę i smaki dzieciństwa więc przepis na gofry :
    Rozpuścić 1 całą margarynę (250g) . Wystudzić . Ubić pianę z 5 żółtek (5 białek zostawić!) wmieszać po kolei :
    2,5 łyżeczki proszku d/p
    15 g cukru waniliowego
    2 szklanki wody
    500g mąki pszennej
    1 szkl cukru
    ubić pianę z białek i powoli dodać ją do masy z żółtek
    Na koniec wystudzoną margarynę . Przelać do gofrownicy.
    I podawać z konfiturą z malin oraz z konfiturą z jagód .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę o przeczytanie zadania konkursowego jeszcze raz, bo inaczej nie będzie wzięte pod uwagę

      Usuń
  18. Roladki z bakłażana nabitego mięskiem "po uszy"

    Składniki:

    30 g białego ryżu
    1 średni bakłażan
    150 ml oleju do smażenia
    100 ml oliwy z oliwek
    1/2 czerwonej papryki
    120 g krojonych pomidorów z puszki
    170 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 łyżka ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku
    125 g sera mozzarella


    Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Odkrój końce bakłażana, pokrój wzdłuż w paski o grubości ok. 0,5 cm. Rozgrzej olej na patelni i smaż plastry bakłażana z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Usuń z papryki gniazda nasienne, obierz cebulę i czosnek i wszstko drobno pokrój. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią pokrojone warzywa i smaż na lekkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię mięso. Po ok. 2 min dodaj pomidory i zioła. Smaż aż mięso nie będzie już surowe. Wymieszaj podsmażane składniki z ryżem, posyp bakłażana z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Wyłóż mięso na jeden koniec plastra bakłażana i delikatnie roluj do środka przytrzymując farsz po bokach aby nie wypadł z rulonika. Można spiąć wykałaczką. Zwiń w ten sposób wszystkie plastry warzywa. Wysmaruj naczynie żaroodporne pozostałą oliwą, przełóż do niego roladki (rób to bardzo delikatnie).
    Piecz roladki w nagrzanym piekarniku do 210st.C przez 10min. W międzyczasie zetrzyj na tarce mozzarellę lub pokrój ją w cienkie plastry i wyłóż (po 10 min) na zwinięte bakłażany. Zapiekaj jeszcze 10 min. SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię jako Natalia O.

    Przepis na placuszki w kolorach jesieni.

    Składniki:

    1 zielona papryka
    1 żółta papryka
    1 czerwona papryka
    400g pieczarek
    1 duża cebula, albo 2 mniejsze
    1 spora pierś z kurczaka
    2-3 jajka
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sol i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. To samo czynimy z surową piersią z kurczaka. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka (ja zawsze dodaję 3, aby wszystko lepiej "kleiło się" do siebie) oraz mąkę. Dodanie mąki trzeba wyczuć, masa musi być dość gęsta i zwarta, aby placuszki nie rozklejały się podczas pieczenia. Także w razie potrzeby można dodać więcej. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (pikantniejsze placuszki smakują lepiej i mają wyraźniejszy smak) i dokładnie wszystko mieszamy. Patelnię z olejem mocno rozgrzewamy, łyżką nakładamy i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron ok 3min na złocisty kolor. Placuszki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! :)

    natalia.olkuska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem kozim

    Bakłażana kroimy wzdłuż i grillujemy, smarujemy serkiem kozim, układamy na serku listki bazylii i zwijamy. Polewamy pesto z rukoli.

    Jak zrobić pesto z rukoli? Wystarczy zmiksować garść, albo dwie rukoli ze szczyptą soli, oliwą z oliwek i odrobiną parmezanu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Polecam placuszki, które robię w okresie letnim. Są bardzo smaczne i zdrowe. Potrzebne będą:

    4 ziemniaki
    25 sztuk młodych pokrzyw
    1 cukinia
    1 duża cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    pół łyżeczki słodkiej papryki
    pieprz
    sól
    olej do smażenia


    Obrane ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek trzemy na tarce. Umyte czubki pokrzyw siekamy i dodajemy do warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę niewielką ilość pieprzu, soli i słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki, aż się zarumienią. Placuszki na pewno będą dobrze smakować ze sosem Lutenica.

    myszka1212@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  22. a ja proponuję pomidorowe mini zapiekanki makaronowe:
    gniazda makaronu tagliatelle
    3 pomidory
    1 marchewka
    1 mały seler
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1/2 szklanki wody
    sól, pieprz,
    do miski wlać wodę i oliwę, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i startą na grubej tarce marchewkę i selera, wymieszać,
    w kokilach do zapiekania ułożyć gniazda makaronu i zalać przygotowaną mieszanką,
    piec w 180 st. ok. 30 min.
    ... będzie pysznie :)

    elle
    emill1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Lutenica to przysmak, który ma cudowny smak.
    Świetnie pasuje do grillowanych potraw.
    Moja rodzinka go uwielbia ;)

    Gdy szaszłyk na stół podałam
    papryką udekorowanego,
    w Lutenicy obtoczonego,
    nasz szaszłyk zniknął w oka mgnieniu ;)


    Domowe Szaszłyki


    Składniki:

    500 g boczek,
    3 szt papryka kolorowa,
    1 mały bakłażan,
    500 g pieczarki,
    2 szt. cebula,
    przyprawa kucharek,
    przyprawa do grilla,
    olej
    słoiczek lutenicy

    Boczek i paprykę kroimy w kawałki, cebulę dzielimy na pół, bakłażana kroimy w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, wlewamy olej. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Następnie na zmianę wszystkie nasze składniki nadziewamy na patyczki. Grillujemy na rumiano. Podajemy z Lutenicą. Palce lizać! Smacznego ;)


    meil; pluum@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  24. Do tortilli lutenica musi być podana.
    Z lutenicą tortilla grzechu warta!!!
    Spróbuj koniecznie... mniam


    Tortilla z kurczakiem ;-)

    Tortilla
    1 pierś z kurczaka,
    1 papryka czerwona,
    1/2 główki kapusty pekińskiej,
    1 pomidor
    przyprawa do gyrosa,
    150 g gęsty jogurt naturalny,
    lutenica ostra,
    2 ząbki czosnku,
    2 cebule.


    Kurczaka pokroić w paseczki i przyprawić przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroic w pióra, a 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki- dodać do mięsa, dokłądnie wymieszać i smażyć na małej ilości oleju.
    Kapustę pekińską poszatkować, a paprykę pokroić w paseczki, a pomidora w ćwiartki.
    Na placek tortilli ułożyć mięso, przykryć warzywami, polać jogurtem naturalnym, a następnie sosem lutenica. Całość zwinąć.
    Uwielbiam!!! Pychotkaaa


    ewa2828@interia.eu


    OdpowiedzUsuń
  25. A ja polecam "Pomidory nadziewane serem gorgonzola i jajkiem"
    Na dwie porcje potrzebne będą:
    2 duże pomidory
    ser gorgonzola (ok 30 g)
    2 jajka
    1 łyżeczkę chrzanu najlepiej śmietankowego
    kilka rzodkiewek
    pieprz
    Ja pomidory obieram ze skórki, ale nie jest to konieczne, odcinam wierzch i usuwamy środek. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego jajka dodajemy chrzan, drobno pokrojone rzodkiewki,pokruszony ser. Całość doprawiamy pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy pomidory.
    Polecam, pyszności...

    Lubię na fb jako Magdalena S.
    magdao2@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja znalazłam kiedyś taki przepis, że paluchy lizać więc wstawiam:

    Makaron z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami pinii !!!

    Składniki na 2 porcje:
    - 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    - 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
    - 1 pomidor (około 250 g), sparzony, obrany i pokrojony w dużą kostkę
    - 1 mała czerwona papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana
    - 4 łyżki orzeszków pinii
    - 1/2 szklanki rodzynek
    - 1/3 szklanki białego wina (lub bulionu)
    - garść bazylii
    - oliwa z oliwek extra virgin do polania, w ilości - do smaku
    - sól i świeżo zmielony pieprz

    - 100 g makaronu (np. o łagodnym smaku chilli)

    Przygotowanie:

    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać bakłażana i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, aż będzie ładnie zrumieniony, ale jeszcze jędrny w środku. W połowie smażenia, posolić.
    Dodać papryczkę chilli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Dodać rodzynki, orzeszki pinii i pomidory. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wino, wymieszać i smażyć mieszając przez około 4 minuty, aż rodzynki zmiękną, prawie cały płyn wyparuje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
    Odcedzony makaron włożyć na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Posypać bazylią i polać oliwą z oliwek extra virgin do smaku.

    Joanna B.
    kabanos_25@onet.eu



    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham pomidory ale gotować nie umiem więc dodam przepis na jajecznicę z pomidorami, którą uwielbiam i jej przygotowanie nie wymaga prawie żadnych umiejętności :

    Na tłuszczu na patelni kładzie się pomidory bez skórki, podzielone na połówki. Można też dodać jedną, posiekaną cebulę. Gdy pomidory lekko się zarumienią wbijamy do nich jaja rozbełtane z pól szklanki mleka, osolone i jak kto lubi z dodatkiem pieprzu i papryki. Gdy jaja się zetną danie już jest gotowe. Łatwe i pyszne. POLECAM!

    piotrbialecki@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja zaproponuję gołąbki, ale w wersji wegetariańskiej :)
    Składniki:
    -główka kapusty
    -brązowy ryż
    -marchewka
    -papryka
    -cebula
    -przyprawy do smaku
    -koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
    Nie podaję konkretnej liczby poszczególnych składników, gdyż pozostawiam to własnej inwencji twórczej :)

    Głąb kapusty gotujemy w osolonej wodzie. Potem odrywamy liście i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ryżu. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną cebulkę, paprykę, a także startą na tartce marchewkę i przyprawiamy do smaku. Następnie w misce łączymy ryż ze składnikami z patelni. Gotowy farsz nakładamy na liście i zawijamy i wkładamy do brytfanki w której znajduje się gotowy bulion i gotujemy. Całość podajemy (opcjonalnie) polane sosem pomidorowym. Smacznego! :)
    monikaa.chmiel@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Próbowałam rano dodać, ale coś mnie net nie chciał posłuchać i mam nadzieję, że teraz się uda. Trudno było zdecydować się na jeden przepis, ale od wczoraj mam swojego zdecydowanego faworyta- jednogarnkowe danie w którym uwielbiam wszystkie składniki. Do jego przygotowania potrzebne są:
    60 dag łopatki wieprzowej
    30 dag surowego boczku
    1 średnia pierś z kurczaka
    2 średnie marchewki
    50 dag ziemniaków
    1 nieduża cukinia (około 30 dag)
    10 średnich śliwek węgierek
    8 żółtych śliwek
    ok. 30 suszonych śliwek
    3 dojrzałe średnie pomidory
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka kruszonego chili jajapeno
    papryka ostra
    2 liście laurowe
    8 ziaren ziela angielskiego

    Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptą solą. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.
    Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
    Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.
    Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki.
    Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami. Dusimy jeszcze 10-15 minut.
    Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Smacznego :)
    24bernadetta.p@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja proponuję prosta, ale bardzo smaczną przekąskę z pomidorem w roli głównej, która sprawdza się u mnie na każdej imprezie i zawsze znika jako pierwsza.

    Składniki:
    3 pomidory
    2 ząbki czosnku
    100g sera żółtego
    szczypta oregano
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu greckiego
    świeży koperek

    Przygotowanie:
    Ser ścieramy na cienkie wiórki. Pomidory kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy na dużym talerzu. Ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z oregano, majonezem i jogurtem. Na każdy plaster pomidora dajemy łyżeczkę tak przygotowanego sosu, którą przykrywamy startym żółtym serem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

    Joanna Ś.-Ł.
    aisha603917872@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Potrawka z kurczaka z pomidorami i bazylią.

    800 g filetu z kurczaka,
    2 cebule,
    4 pomidory
    100 ml wino białe wytrawne,
    1 łyżeczka czosnku,
    1 papryka czerwona,
    4 łyżki sos sojowy,
    3 łyżki sos chili,
    1 łyżeczka pomidorów suszonych,
    pieprz,
    bazylia świeża,
    natka pietruszki,
    1 łyżka masło,
    sól ziołowa
    zioła prowansalskie


    Kurczaka pokroić w kostkę. Zarumienić na mocno rozgrzanej patelni. Przekłożyć do rondla. Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli, zalać winem, zagotować i przelać do rondla. Dodać czosnek, sos sojowy i dusić ok. 30 min. Następnie doprawić do smaku czyli w rondlu wylądował sos chili, suszone pomidory w proszku i pieprz, zioła prowansalskie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na maśle z czubatą łyżeczkę mąki i przelać do gulaszu, kiedy mięso będzie miękkie, dusić razem kilka minut. Na sam koniec potrawkę udekorować bazylią, natką. Danie można podać z kaszą gryczaną lub ryżem ;) Smacznego ;-)



    chira777@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Kiedy będą wyniki? :)

    OdpowiedzUsuń
  33. gdzie są wyniki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger