3 sierpnia 2012

Muffiny marchewkowe.

Takie.
Jakie Pav lubi.
Najbardziej.

Muffinki marchewkowe


2 szklanki startej marchewki
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki oleju
3 duże jajka
szklanka trzcinowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii (do kupienia tutaj)

Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Składniki suche wymieszać-mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, cukier.
Mokre w oddzielnej misce-olej, jajka, ekstrakt i dodać marchew.
Całość połączyć mieszając łyżką.
Przelać do foremek i piec przez 25min. w 180st.C.


54 komentarze:

  1. Pycha :) Mam ochotę na takie muffiny. Albo chociaż ciasto marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :) Robiłem takie w formie ciasta i było obłędne :) Dodaje też rodzynek do środka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pyszne również, ja nie lubię rodzynek, ale dodatek orzechów tutaj też się sprawdzi.

      Usuń
    2. Tak, orzechy świetnie się sprawdzą, ale ja z kolei nie zawsze lubię orzechy w potrawach ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam marchewkowe ciacha! Z serkiem są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. muszą być pyszne, takie wilgotne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Ja lubię ciasto marchewkowe i zawsze obiecuję sobie, że zrobię muffiny. Nie wiem czemu, ale nigdy sie do tego nie zebrałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie w środku wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie robiłam, trzeba się ogarnąć :)
    wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowe ciacha i muffiny są pyszne ;) Aż mi narobiłaś ochoty ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto marchewkowe uwielbiam, takie muffinki tez by mi pewnie posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaję jeszcze śliwki suszone, uwielbiam takie muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wypieki z marchewką:) Muszę jeszcze spróbować z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do tej pory robiłam tylko marchewkowe ciasteczka, ale muffiny to też super pomysł. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepadam za ciastem marchewkowym! A taką muffinkę chętnie bym zjadła! *-*

    OdpowiedzUsuń
  14. Muffinek marchewkowych jeszcze nie próbowałam, ciasto owszem ;) Skoro kusisz, to pewnie ulegnę...;)
    Dusiu, zapraszam do mnie na nowy serniczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ukochane, ulubione, wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zwykle cudownie :)
    Uwielbiam ciasto marchewkowe ale muffinek jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Muffinek marchewkowych jeszcze nie piekłam :) Ciekawe, czy wyszłyby, gdyby ograniczyć odrobinę tłuszcz :) Są idealne, puszyste...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić masłem, ale to chyba jeszcze bardziej tuczące:)

      Usuń
  18. probowalam w odchudzonej wersji ciasta marchewkowego i pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe! Marchewkowe wszystko pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo podoba mi się ich kolor:) robiłyśmy kiedyś ciasto marchewkowe i było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Marchewka w wypiekach to idealny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają cudnie, takich jeszcze nie jadłam i nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ładne focie, możesz zdradzić jakim aparatem i obiektywem robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, canon 450d tutaj obiektyw 18-55mm

      Usuń
  24. Jeżeli chciałabym zamienic cukier trzcinowy na cukier zwykły, to wtedy ile miałabym dac tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tyle samo :) a nawet troszkę mniej bo cukier zwykły wydaje się słodszy w wypiekach

      Usuń
  25. Babeczki wyszły idealne! Puszyste, jeszcze lepsze niż z kawiarni w Krakowie!

    OdpowiedzUsuń
  26. A co jeśli nie dodam kstraktu waniliowego? Albo czym go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrezygnować albo dodać cukier waniliowy.

      Usuń
  27. PYCHA, zrobiłam wczoraj, wszystkim smakowały!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że smakowały, pozdrawiam:)

      Usuń
  28. Właśnie upiekłam, Są pyszne!!! Dziękuję za przepis! :-)

    Małe uwagi to takie, że spaliłam je od dołu (ale to "uroki" mojego piekarnika) i zamiast przereklamowanego cukru trzcinowego dałam nasz polski, biały. :-) Ach i wszystko robiłam w połowie porcji, ponieważ mam tylko 8 babeczek silikonowych - no i idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też czasem od dołu mi przypala, ale ma swoje lata - może kiedyś się dorobię :) Najważniejsze, że smakują:)

      Usuń
    2. Hej! Zrobiłam ponownie! Znów pyszne!!! i nawet nie spaliłam od dołu! :-)))))))))) przepis ekstra! bardzo mnie zachęcił do wypróbowania czegoś jeszcze z Twojego bloga. Pozdrowionka!

      Usuń
    3. Super :) Zachęcam do dodawania zdjęć na fanpage :)

      Usuń
  29. a ile babeczek wyjdzie mi z Twojego przepisu?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dam znać,jak wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyszły pyszne :) Synek skakał przy talerzu i krzyczał: "jeszcze babeczkę, jeszcze babeczkę"
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrowienia dla Synka :) Następnym razem wyślijcie mi fotkę na mejla lub fanpge dołączy do galerii czytelników :)

      Usuń
  32. Zrobiłam, były pyszniusie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy :) Następnym razem będzie mi miło jak podeślesz zdjęcie to galerii czytelników na facebooku

      Usuń
  33. Przepis sprawdzony, mój Mały zajada aż się uszy trzęsą :)
    Dziękuję za marchewkowe cudeńka, robię je bardzo często :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co za radosc że mogę komuś dac szczescie :)

      Usuń
  34. Są przepyszne! Muszę się kontrolować aby nie zjeść wszystkich. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, są "prawie zdrowe" :) ta marchewka :) na zdrówko!

      Usuń

Anonimie podaj swoje imię.
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami dań zrobionych z mojego bloga na fanpagu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...