Beza pavlova.

Dla mojego Pavowego.
Beza Pavlova.
Wszystkiego naj.
Skarbie.
Z okazji urodzin :*
Beza Pavlova
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,
160g białek (z 5 lub 6 jajek)
200g cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego

na wierzch:
200ml śmietany kremówki
owoce:maliny 
listki mięty

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować ołówkiem okręg o średnicy 22cm.
Z białek ubić sztywną pianę.
Kiedy po odwróceniu miski do góry dnem piana nie wycieknie dodawać po 2 łyżki cukier cały czas dalej ubijając.
Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet, miksować do minuty.
Bezę nałożyć na narysowany okręg, brzegi formować wyższe niż środek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st.C i piec 10minut.
Następnie temperaturę zmniejszyć do 70st.C i piec jeszcze godzinę.
(Jakby się zaczęła za mocno rumienić to przykryć folią aluminiową).
Można zostawić bezę do suszenia w uchylonym i wyłączonym piekarniku.
Wyjąć bezę z piekarnika i przełożyć ostrożnie na talerz.
Po ostudzeniu bezy przygotować masę na wierzch.
Śmietanę ubić z fixem na sztywno i wyłożyć na środek bezy.
Rozłożyć owoce i miętę na bezie.
przepis na bezę, beza, pavlova, beza pavlova, deser pavlova,



32 komentarze:

  1. Też bym taki chciała na urodziny .Piękna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to ciasto jest przepiękne, aż żal jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę pięknie wygląda "królowa deserów" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia bezy nie powinno sie wyjmowac od razu z piekarnika tylko ja suszyc czyli zostawic do wystygniecia w lekkko uchylonym piekarniku. ja czesto robi ja wieczorem i na noc zostawiam. a pieklas w 70st? ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż ona się suszyła w temperaturze 70st.

      Usuń
  5. Co za wspaniały deser. :) Nigdy podobnego nie robiłam, a nawet nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Paweł na pewno w 7 niebie, w końcu pyszna Pavlova dla niego, a do tego to ciasto bez galaretki :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Dusiu, wiesz, że ja nigdy nie robiłam bezy? :) Może ta będzie moja pierwszą? :)
    Pozdrawiam cieplutko :*

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, to najlepszości do Pava :D

    OdpowiedzUsuń
  9. genialnie wygląda! sama słodycz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny prezent! Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  11. to ja tez składam najlepszego i podzielam zachwyt nad pavlovą ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały prezent urodzinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna! jeden z moich ulubionych deserów z sezonowymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  14. piękna, i jeszcze te malinki, mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  15. W końcu beza się udała:) gratuluję - wygląda fenomenalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cieszę się, że Ci się udała i to jak pięknie! :)
    Polecam się na przyszłość :))

    OdpowiedzUsuń
  17. oj tak, to połączenie wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  18. to będą słodkie urodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. łaał. prezentuje się iście po królewsku ;) Pavcio musiał być zadowolony ;)

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Beza wyszła ci pięknie. Ja lubię ją pokruszoną z miksem owoców i kremówką. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowicie wygląda. Zawsze robię 200ml kremówki+ serek mascarpone i ciut cukru waniliowego dosłownie szczypta. Świetnie się przechowuje i nie nasiąka nawet na drugi dzień zachwouje chrupkość.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger