Drozdzowe ze sliwkami.

Takie piękne.
I takie dobre.
Idealny deser.
Najlepszy z mlekiem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami
Zaczyn:
dwa opakowania suchych drożdży
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki mąki
szczypta cukru
Ciasto:
pół szklanki letniego mleka
pół szklanki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/4 kostki miękkiego masła (63g)
2 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki
około 0,5kg śliwek
Kruszonka:
180g mąki pszennej
100g cukru
pół kostki miękkiego masła
szczypta cynamonu

Przygotować zaczyn: wymieszać mleko z drożdżami i dodać mąkę z cukrem. 
Odstawić do podwojenia objętości. 
Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić, można ręcznie albo tak jak ja posłużyć się robotem z hakami. Ciasto ma być elastyczne. 
Przykryć i zostawić na godzinę do rośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki ze sobą.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na to wyrośnięte ciasto.
Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół śliwki, skórką do dołu.
Na śliwki wysypać kruszonkę i zostawić 30minut do wyrośnięcia.
Piec 45minut w temp.180st.C do tzw.suchego patyczka.
Ciasto przygotowałam przy użyciu robota kuchennego Kasia 116 MPM, który dostałam w ramach testowania od Polska Gotuje. Sprzęt bez problemu sobie poradził z przygotowaniem drożdżowego ciasta, a ja nie musiałam się nic przy tym namęczyć :)



35 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste dania ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. W połączeniu z pieczonymi śliwkami to wyjątkowe doznanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto drożdżowe, to moje ulubione :) a jak do tego jeszcze śliwki to już nie mam pytań :)

    OdpowiedzUsuń
  4. królestwo za drożdżówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe, u mnie właśnie drożdżowe wyrasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze drożdżowe jest właśnie ze śliwkami! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. najpyszniejsze ciasto świata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam drożdżowe ze śliwkami! najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe tylko ze śliwkami. Uwielbiam!
    A w dodatku robot to mój imiennik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie jadłam już drożdzowego ze śliwkami, a do tego jeszcze ta kruszonka z cynamonem. Pycha!
    Taki robot z wielka przyjemnoscią widziaabym w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniamm moje ulubione :)Cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto drożdżowe ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale dawno nie jadłam ciasta drożdżowego... Szkoda, że tak daleko do Ciebie po kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ apetycznie ono tu wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione ciasto Mamy :-) Z owocami smakuje najlepiej, szczególnie z malinami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mogę się wprosić?;)
    Mnie drożdże nie lubią.

    OdpowiedzUsuń
  17. Drożdżowe z owocami jest dobre na wszystko

    OdpowiedzUsuń
  18. ostatnio robiłam kruche ze śliwkami i kruszonką:) może teraz pora na drożdżowe:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam drożdżowe ciacha z kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  21. takie piękne, takie dobre - i jedno z tych zdrowszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciacho świetne Dusiu. Bardzo lubię drożdżowe z owocami.
    Pachnie i świetnie smakuje.
    A ten robot to ja mam, juz tyle lat mi służy hehe;D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. ciacho wygląda znakomicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Mówiąc szczerze nigdy nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, chociaż bardzo chętnie je zjadam, a najlepiej takie jeszcze ciepłe i z kruszonką jak twoje;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Identyczny robot był u mnie w domu, jak byłam mała!

    A ciasto wygląda perfekcyjnie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie wygląda, ze śliwkami wspaniale smakuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ale kusisz!:) uwielbiam takie drożdżówy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger