Kurczak teriyaki.

Nowe smaki.
Uczę się.

Kurczak teriyaki na kuskusie z suszonymi pomidorami
 pierś z kurczaka
sos teriyaki
pół szklanki kuskusu
szklanka wrzątku/bulionu
kilka suszonych pomidorów 
garść listków rukoli

Pierś pokroić na paseczki i zalać sosem teriyaki, który posłuży jako marynata (marynowałam 30minut, myślę, że im dłużej tym lepiej).
Po tym czasie smażymy na minimalnej ilości tłuszczu kurczaka aż mięso wewnątrz będzie białe.
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem (bulionu ma być 1cm powyżej kaszy).
Gdy kasza wsiąknie to mieszamy ją z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi.
Na talerz wykładamy przygotowany kuskus, na to mięso a na wierzch liście rukoli.

Użyłam sosu od aledobre.pl, który do kupienia jest tutaj. Jest to autentyczny japoński sos marki Yamasa. Doskonale podkreśla smak mięs, ryb i warzyw. Produkowany na bazie oryginalnie warzonego sosu sojowego. Minusem tego sosu jest zawartość glutaminianu sodu.

36 komentarzy:

  1. Lubię teriyaki :) Ja bym chyba zalał pomidory razem z kuskusem, żeby kasza od razu przeszła podczas nasiąkania smakiem pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :). Jestem wielką fanką sosu teriyaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos teriyaki lubię bardzo, więc to danie w sam raz dla mnie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam teriyaki! Z kurczakiem, z rybą, zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szybko i konkretnie - to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybko się ucszysz ;) Pycha ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. kurczak teriyaki jest bardzo smaczny :) nigdy nie robiłam kuskusu z bulionem wiec czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny pomysł na kurczaka z kuskusem i suszonymi pomidorami; sos bardzo dobry, jeżeli ktoś lubib sos sojowy, ale jako marynata bardzo dobry:0

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie też nowość, pysznie zaprezentowana.

    OdpowiedzUsuń
  11. brzmi i wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam marynatę teriyaki, propozycja podania pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! Proste a zarazem dość wykwintne danie:) U mnie też dziś na obiad pierś z kurczaka, ale jeszcze nie mam na nią pomysłu. Mam w lodówce włoskie sery owcze, więc może coś wykombinuję z ich dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, bardzo apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie słyszałam o takiej potrawie, ale wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ten sos mnie zaciekawił. chyba go sobie kupię :>

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam teriyaki, można szybko z nim przyrządzić orientalne cuda

    OdpowiedzUsuń
  18. mmm... wygląda bardzo ciekawie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam! Robię z porami i podaję z makaronem soba, ale Twój sposób bardzo mi się spodobał, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dobry pomysł, akurat potrzebuję lekkiej diety teraz i czas pomyśleć o takich pysznościach.

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam kurczaka a ten Twoj jest tak apetyczny,ze patrze sie na niego od 10 min:)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam kurczaka teryjaki! zazwyczaj jadlam go na kanapce albo z ryzem:) Bede musiala przetestowac twój przepis:) Robisz najprawde piękne zdjęcia! Zazdroszcze!

    OdpowiedzUsuń
  23. to dopiero brzmi pyznie. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię kurczaka teriyaki, koniecznie muszę spróbować z dodatkiem suszonych pomidorów!

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacyjne danie, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  26. O tak, trafiłaś zdecydowanie w mój gust z tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. kurczaczek jest pyszny ,szczególnie w takiej kombinacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dusiu, Twoje danie skradło moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  29. pysznosci ! na pewno wypróbuję :)
    xoxo
    sooscandalous.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepis super, bardzo lubię kurczaka w takim sosie!
    A sos teriyaki można zresztą zrobić samemu, jest bardzo prosty i wtedy ma się pewność, że nie ma w nim glutaminianu :)

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  31. takiego sosu jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis wyślij zdjęcie na klaudia.sroczynska@gmail.com lub wstaw na fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger