Syrop mietowy.

Słodki.
Syrop miętowy
szklanka ubitych świeżych liści mięty
szklanka cukru
2 szklanki wody

Cukier rozpuścić w wodzie gotując.
Jak się rozpuści dodać miętę i gotować aż syrop zgęstnieje.
Przed przelaniem do słoiczka pozbywamy się liści odcedzając przez gazę lub sito o drobnych oczkach.
Syrop przechowywać w lodówce.


a tutaj link do wywiadu ze mną klik

32 komentarze:

  1. Oh cudowny przepis, jak wrócę z urlopu biorę się za produkcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio syrop. Idealny do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Syropu jeszcze nie robiłam. Jak długo można go przechowywać? Do ciast najczęściej używam przemielonych, świeżych liści mięty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam jeszcze takiego syropu. Żadnego. A przydałby się, oj tak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Do czego go wykorzystujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosładzam nim herbatę, polewam placuszki i lody :)

      Usuń
    2. Kurna! Czy Ty zawsze musisz takiego smaka mi zrobić? :)

      Usuń
  6. o matko pysiunio! mama ma tyle mięty w ogródku, muszę jej podsunąć ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Syrop faktycznie świetny! Mój luby uwielbia taki do kawy, muszę mu podrzucić ten przepis. No i wywiad również ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda ,że tak pózno ,bo wyskubałam wszystkie działkowe listki mięty

    OdpowiedzUsuń
  9. wiesz, że ja dzisiaj też zrobiłam:)))) ale zbieg okoliczności. a później polałam nim moje lody jogurtowe. obłęd!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Czekałam na ten przepis :D Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam,mniam.....zrobi się :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być bardzo dobry. Uwielbiam świeżą miętę;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dusiu, jakie znowu masz piękne zdjęcia w nagłówku!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie wiem czy by mi posmakowal ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. to jest bardzo fajne! takie coś do herbatki albo do naleśnika...mmm

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm taki syrop to bajka! do mojito jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mi teraz narobiłaś ochoty na mojito z takim syropem :)

      Usuń
  17. super.. uwielbiam takie smakowite dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodałam do listy przepisów do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Chyba Durszlak zwariował, bo dopiero dziś wszedł Twój przepis na syrop miętowy :/

    OdpowiedzUsuń
  20. Ostatnio miałam wysyp mięty i nie wiedząc, co z nią zrobić postanowiłam przygotować miętową oliwę- jeszcze 2-3 dni i do sałatek będzie jak znalazł. Przy następnym urodzaju, muszę przygotować taki syrop- będzie idealny nie tylko do herbaty czy drinków, ale i deserów... Mmmm, teraz mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  21. a ja właśnie skończyłam robić syrop z pigwy :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja nie wiedizałam co zrobić z moją mięta :) Szkoda tylko ,że tak krótko go można trzymać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no i tak się na niego skuszę :P Idę zrywać mięte ;)

      Usuń
  23. a ile mniej więcej trzeba gotować taki syropik?

    OdpowiedzUsuń
  24. Do gotowania dodaję wyciśnięty sok z cytryny, (do smaku).
    Gorący syrop rozlewam do butelek (do wysokości ok. 0,5 cm poniżej zakrętki), szybko zakręcam, nie pasteryzuję. Przechowuje się doskonale do następnego roku - do następnych zbiorów mięty.



    przechowuje się idealnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger