Ciasto kruche ze sliwkami i budyniem.

Jeszcze podrygi.
W parku i bez kurtki.
Gramy w paletki.
I są uśmiechy.

Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem
ciasto:
500g mąki pszennej
300g masła
200g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

budyń śmietankowy
500ml mleka

0,5kg śliwek

Składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.
W między czasie przygotować budyń - jeżeli użyjesz budyń ulubiony Dr. Oetkera wystarczy, że zagotujesz mleko i wrzucisz proszek.
Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
Dużą blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół.
Jedną połową wylepić dno formy i brzegi.
Wylać budyń, na budyniu układać skórką do dołu śliwki.
Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch.
Piec 50 minut w temp. 180st.C.
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem
przepis na kruche ciasto, co zrobić z 6 żółtkami, ciasto kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami, ciasto ze śliwkami i budyniem

40 komentarzy:

  1. ostatnio jeszcze się dało bez kurtki, ale chyba coraz mniej będzie takich dni. i zostanie cudne ciasto i kubek gorącego kakao.

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę takie dwa kawałki na śniadanie! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam co za pychota:) to się nazywa ciasto idealne:) zawiera wszystko co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z budyniem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. przydałoby mi się takie pyszne ciasto do kawy którą właśnie popijam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie, po proszę kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. i znowu mnie inspirujesz :)
    i tak, zgadzam się, jeszcze od czasu do czasu można poczuć się jak latem...

    OdpowiedzUsuń
  9. I tak mi mów. Boskie, co tu dużo pisać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że dzisiaj obie miałyśmy budyniowego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kruche pod kazdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda wspaniale :) Budyniowe masy są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  14. nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam ciasto ze śliwkami, to wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam, kruche i ze śliwkami, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosty przepis, a ciasto wyśmienite. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z chęcią bym pochłonęła kawałeczek, może niejeden nawet;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak pysznie upieczone ciacho, zachwycasz ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne:) Śliwki + budyń brzmi znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Babcia mi dzisiaj powiedziała, że zjadłaby sobie ciasto ze śliwkami, więc chyba zrobię to Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. same dobre połączenia, kruche, śliwy i budyń. no to połączenie musi być dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. testowanie pieczywa chrupkiego, zgłaszajcie się szybko:


    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=355956701159563&set=a.239340092821225.58224.220033251418576&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  25. Jest śliczne!
    Marzę o kawałku...

    OdpowiedzUsuń
  26. Dusiu, ale Ty mnie rozpieszczasz takimi ciastami!

    OdpowiedzUsuń
  27. mam slabosc do takich ciast ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. to ciasto aż się śmieje z Twojego zdjęcia, super apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Śliwki i kruche ciasto to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pysznie wygląda! Od dawna chodzi za mną ciasto ze śliwkami, które ostatnio często goszczą na mym stole. Teraz nadszedł czas na ciasto śliwkowe!

    OdpowiedzUsuń
  31. na jak dużą blaszkę przygotowana była taka ilość składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 30x40cm, zawsze część ciasto można zamrozić :)

      Usuń
  32. jestem zauroczona tym ciastem :) i myślę, że jutro je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger