Knedle ze sliwkami.

I jeszcze jabłka spadają z drzewa.
A wrony zrzucają na asfalt orzechy.
Wiewiórka w popłochu ucieka.
Sroki zaczepiają koty.
I jeszcze odrobina słońca.

Knedle ze śliwkami
knedle, przepis na knedle, knedle ze śliwkami

 1 kg śliwek
1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
kilka łyżek masła stopionego
cukier, cynamon

Ze śliwek usunąć pestki.
Ziemniaki ugotować w wodzie z solą. 
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajka, zagniatamy ciasto.
Odrywamy po kawałku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i zaklejamy formując okrągły kształt.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Przed podaniem polać masełkiem, obsypać cukrem i cynamonem.
knedle, przepis na knedle, knedle ze śliwkami

knedle, przepis na knedle, knedle ze śliwkami


34 komentarze:

  1. przypomina mi się babcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak dawno ich nie jadłam.
    A mi się przypomina moja ukochana teściowa ona robi pyszne:
    Piękne zdjęcie jak zwykle zresztą pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia. Mnie też już bardzo się chce takich knedli - zrobię je już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o nie mniam, mniam. teraz będę musiała zrobić:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dusiu, ale mi smaka narobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie wczoraj myślałam o knedlach ze śliwkami :) muszę zrobić koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale smaka narobiłaś, mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam knedle śliwkowe, a Twoje wyglądają wyjątkowo apetycznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. dusiu, piękne zdjęcia.
    uwielbiam knedle - Babciny klasyk.

    OdpowiedzUsuń
  10. wymarzony obiad na dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym zjadła,bo już tak dawno nie jadłam knedli.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wprowadzam się do Twojej kuchni na jakiś czas, żeby podjadać do woli te rzeczy które ostatnio tu zamieszczasz:D
    Kocham knedle ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne zdjęcia jak zawsze, a to drugie i widoczna para, najpiękniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam! wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają ślicznie, zdjęcia świetnie to uchwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, takie z cynamonem są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kiedyś jadłam knedle twarogowe. Jestem ciekawa smaku tych zwykłych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. porwałabym z talerza tego przepołowionego knedliczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Knedle je się u mnie dwa razy do roku: z truskawkami, a potem właśnie ze śliwkami. Na razie tradycyjnie robi je zawsze mama lub babcia i właśnie mi się przypomniało, że tych jesiennych jeszcze w tym roku nie było!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie knedle, moja babcia zawsze takie robiła, pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. oj zjadłabym... piękne knedle :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Knedle od razu kojarzą mi się z kuchnią u dziadków :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zjadłabym takie knedle:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :) Jeśli zostawiasz komentarz, jako anonim zostaw swoje imię :) Jeśli wypróbowałeś przepis podziel się zdjęciem na email lub fanpage :)

Copyright © 2016 Dusiowa kuchnia - blog kulinarny , Blogger